Effect of Satisfaction with the Curriculum on Career Decisions among the Students Majoring in Korean Food

한식조리전공 고등학생들의 교과과정 만족도가 진로 결정에 미치는 영향

  • Published : 2010.01.30

Abstract

This study has the purpose to show superiority of Korean food, strategies for competition and infinite possibilities of Korean food to students by making them to recognize accurate and right values for each work world, examining satisfaction level for studying Korean-style food in culinary high schools and how such satisfaction could influence their decision on career. Both literature study and demonstration study were carried out for this study. The literature study includes the research on the significant effect of satisfaction with a major on career decisions among technical high school students. Three hypotheses were established for this research. First hypothesis was that satisfaction with the curriculum of Korean-style food(satisfaction level of their major study and prospects of their major study) among high school students majored in cooking would have significant effects on their sense of insecurity for choice of career. Second hypothesis was that satisfaction with the curriculum of Korean-style food(satisfaction level of their major study and prospects of their major study) among high school students majored in cooking would have significant effects on their mental conflicts for choice of career. Third hypothesis was that satisfaction with the curriculum of Korean-style food(satisfaction level of their major study and prospects of their major study) among high school students majored in cooking would have significant effects on their sense of security for choice of career.

본 연구에서는 조리 관련 전문계 고등학교에서의 한식조리전공에 대한 만족도를 통하여 전공에 대한 진로 결정을 하는데 있어서 어떠한 영향을 미치는지를 보고 학생들 개인별 직업 세계에 대한 정확하고 올바른 가치관을 인식시켜 학생들에게 한국음식의 우수성과 경쟁 전략 및 한국음식의 무한 가능성을 제시하고자 한다. 본 연구는 문헌연구와 실증연구를 병행하였는데, 실증연구에서는 전문계 고등학생을 대상으로 현재 전공에 대한 만족도가 한식조리사의 진로 결정에 유의적인 영향을 미치는지에 대해 조사하기로 하였다. 이러한 연구를 위해 3개의 가설을 설정하였다. 연구가설 1은 조리전공 고등학생의 교과과정의 만족도(전공의 만족도, 전공의 전망성)는 진로 결정의 불안감에 유의적인 영향을 미칠 것이다. 연구가설2는 조리전공 고등학생의 교과과정의 만족도(전공의 만족도, 전공의 전망성)는 진로 결정의 갈등에 유의적인 영향을 미칠 것이다. 연구가설 3은 조리전공 고등학생의 교과과정의 만족도(전공의 만족도, 전공의 전망성)는 진로 결정의 안정감에 유의적인 영향을 미칠 것이다. 그 결과, 고등학생의 대부분이 전공과정에 대해서 비교적 만족도가 높은 것으로 나타났다. 또한 불안감을 크게 겪고 있지는 않지만 아직까지 진로 결정에 대한 갈등을 겪고 있는 것으로 나타났다. 이에 대해 교육과정을 통해 학생들에게 한식조리사에 대한 명확한 비전을 제시하고, 취업에 대한 길을 제시하여 주는 것이 교육과정에 중요한 과제라고 보여 진다.

Keywords