Abstract
Natural preservative agents are generally made of antibiotic substances that are extracted from plants. They are used mainly to keep in an original good state food, natural cosmetic goods and medicines which are likely to get rotten. The purpose of this study is to investigate whether natural preservative agents can be applied to fabrics for the preservation of textile cultural properties. For the purpose, this researcher experimented with a certain natural preservative agent which was developed to preserve natural cosmetic goods. The study found that when treated with the foresaid natural preservative agent whose ratio to water was 1%, fabrics showed little changes in color and tensile strength, almost neutral pH, high antibiosis and anti-fungus and high resistance to Bacillus cereus that is much detrimental to silk fabrics. As a part of the study, a preliminary test on the possibility of using natural preservative agents to preserve textile cultural properties, found that when kept covered up with the 1% natural preservative agent-treated fabrics for 72 hours, excavated textile relics showed a dramatic decrease in microbial growth.
천연보존제는 주로 식물에서 추출된 항균물질로 만들어지며 부패되기 쉬운 식품의 보존제나 천연화장품, 약품등에 주로 사용되고 있다. 본 연구는 현재 천연화장품의 보존제로 개발되어진 천연보존제를 직물에 처리하여 이것이 섬유문화재 보존에 적용이 가능한지를 탐색하고 평가하는데 그 목적이 있다. 따라서 천연보존제로 처리한 직물의 특성을 알아보고자 천연보존제 1%로 처리한 면직물과 견직물에 대해 실험한 결과 색 및 인장강도의 변화가 극히 미약하고 중성에 가까운 pH를 나타내었으며 우수한 항균성과 항곰팡이성을 가지는 것으로 나타났고 견직물에 피해를 주는 Bacillus cereus에 대해서도 우수한 항균활성을 나타내었다. 또한 섬유문화재에 적용시키기 위한 예비실험으로 출토직물 편을 천연보존제 1%로 처리한 직물로 싸서 72시간 보관한 후 출토직물편의 미생물 실험결과 미생물의 증식이 확연히 준것을 알 수 있었다.