DOI QR코드

DOI QR Code

Analysis by Delphi Survey of a Performance Evaluation Index for a Salt Reduction Project

델파이 조사를 통한 저염화사업 성과평가 지표 분석

  • Kim, Hyun-Hee (Department of Food Science and Nutritio, Kyungpook National University) ;
  • Shin, Eun-Kyung (Department of Food Science and Nutritio, Kyungpook National University) ;
  • Lee, Hye-Jin (Division of Chronic Disease Surveillance, Korea Centers for Disease Control & Prevention) ;
  • Lee, Nan-Hee (Department of Food Science and Nutrition, Catholic University of Daegu) ;
  • Chun, Byung-Yeol (Health Promotion Research Center in Kyungpook National University) ;
  • Ahn, Moon-Young (Public Health and Hygiene Division, Daegu Metropolitan City) ;
  • Lee, Yeon-Kyung (Department of Food Science and Nutritio, Kyungpook National University)
  • 김현희 (경북대학교 식품영양학과) ;
  • 신은경 (경북대학교 식품영양학과) ;
  • 이혜진 (질병관리본부 만성병조사과) ;
  • 이난희 (대구가톨릭대학교 식품영양학과) ;
  • 천병렬 (경북대학교 건강증진연구소) ;
  • 안문영 (대구광역시 보건위생과) ;
  • 이연경 (경북대학교 식품영양학과)
  • Published : 2009.07.31

Abstract

The purpose of this study was to analyze the performance evaluation index for a salt reduction project. Questionnaires were developed in order to investigate salt reduction programs nationwide. The evaluation index and programs were analyzed through the case study of a salt reduction program in public health centers. The validity of the salt reduction program's evaluation index was determined based on study of the Delphi survey and on discussion with nutrition and health care professionals. The Delphi survey showed that daily salt intake was the most valid nutritional evaluation index. Stroke mortality and stomach cancer mortality were good health care evaluation indexes. The method for measuring salt intake that had the greatest validity was a 24-hour urine collection. However, 24-hour urine collection had the lowest score for ease of performance. The combined scores of validity and ease of performance showed that the survey method for dietary attitude and dietary behavior, dietary frequency analysis (DFQ 15), and a salty taste assessment, in that order, were proper methods. The high reliability of the salty taste assessment indicated that the percentage of the population that exhibits proper salt intake (2,000 mg sodium or less daily) and the percentage of the population that consumes low-salt diets as nutritional evaluation indexes also will be helpful to evaluate performance of salt reduction programs.

본 연구에서는 저염화 사업의 성과 평가 지표의 현황을 분석하고, 델파이 조사를 통하여 저염화 사업 성과 평가지표의 적절성 및 측정방법의 타당도와 수행용이성을 검증하였으며, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 보건소에서 사용하고 있는 저염화 사업 성과 평가지표로는'소금 섭취량', '적정 소금 섭취 인구비율', '싱겁게 먹는 인구 비율', '나트륨 감소법 인지율', '가공식품 구입시 영양표시 정보 확인율', '국의 염도 감소율', '저염 실천하는 모범음식점 증가율', '참가자 만족도', '소금 판매량', '뇌졸중 사망률' 등으로 다양하게 사용하고 있었다. 2) 델파이 조사 결과, 저염화사업 성과 평가지표로서 영양학적 평가지표로는 1일 소금 섭취량이 가장 적절한 것으로 나타났으며, 적정 소금 섭취 인구비율과 싱겁게 먹는 인구 비율 등도 적절한 것으로 나타났다. 보건학적 지표로는 뇌졸중 사망률과 위암사망률이 적절한 것으로 조사되었다. 3) 영양학적 성과 지표 측정방법 중 24시간 소변 수집법이 타당성은 가장 높았으나, 수행용이성은 가장 낮은 것으로 나타났고, 짜게 먹는 식태도 조사 방법이 수행용이성이 가장 높았으며, 짜게 먹는 식행동 조사와 미각판정 방법이 수행용이성이 그 다음으로 높은 것으로 나타났다. 4) 영양학적 성과지표 측정방법의 타당성과 수행용이성을 동시에 고려하기 위하여 이들의 평균 점수에 가중치를 부여하여 순위를 비교하였을 경우 식행동 조사와 식태도 조사가 1, 2순위로 가장 높았고 음식섭취빈도 조사, 미각판정법이 그 다음 순위인 것으로 나타났다. 5) 미각판정법의 신뢰도를 조사한 결과 5개의 시료 농도별 짠맛에 대한 미각판정 결과 남자의 경우 검사자간 판정 결과의 상관계수가 0.774 (p < 0.01)였으며, 여자의 경우도 0.781 (p < 0.01)로 모두 높은 상관성을 보여주었다. 검사자내 신뢰도 조사에서는 짠맛에 대한 미각판정 결과 남자의 경우 첫 번째, 두 번째 판정결과에 대한 상관계수가 0.591 (p < 0.01), 여자의 경우 0.399 (p < 0.01)로 모두 통계학적 유의성을 보여주어 신뢰도가 높은 것으로 나타났다. 본 연구에서 델파이 조사를 1회 실시한 것이 한계점이라할 수 있으나, 이제 막 저염화 사업이 활성화되고 있는 현 시점에서 저염화 사업의 성과 평가지표개발에 대한 중요성을 인식시켰다는데 그 의미를 둘 수 있을 것이다. 또한 본 연구에서 제시된 싱겁게 먹는 인구비율은 적정 소금 섭취 인구비율과 함께 보건소 단위에서 저염화 사업을 할 때 특히 교육 효과를 평가할 수 있는 유용한 지표가 될 수 있을것으로 사료되며, 향후 저염화 사업에서 이 지표의 적합성 여부를 살펴보기 위한 실질적인 적용 연구가 필요할 것이다. 또한 본 연구에서는 제시하지 못하였으나, 미각판정 도구의 농도에 대한 선호도와 강도를 점수화하여 판정과정과 결과 판정을 컴퓨터 프로그램으로 개발함으로써 미각판정법의 표준화를 확보하는 추구 연구가 필요할 것이다.

Keywords

References

  1. KFDA. Plan of KFDA for Na intake reduction. 2005; www.kfda.go.kr
  2. http://news. hankooki.com 2009. 2. 12
  3. Nicklas T, Weaver C, Britten P, Stitzel K. The 2005 dietary guidelines advisory committee: developing a key message. J Am Diet Assoc 2005; 105(9): 1418-1424 https://doi.org/10.1016/j.jada.2005.06.023
  4. http:// www.worldactiononsalt.com
  5. Seo YJ, Jeong AS, Park TS, Park SN, Kim KJ, Lee HW. The process quality assessment of health promotion programs at public health centers. J Korean Soc Health Education Promotion 2003; 20(1): 1-17
  6. Lee JS. Delphi technique. Seoul: Education Science Co.; 2001
  7. Rauch WG. The decision Delphi. Technological Forecasting and Social Change 1979; 15: 159-169 https://doi.org/10.1016/0040-1625(79)90011-8
  8. Rowe G, Wright G, Bolger F. Delphi-a reevaluation of research and theory. Technological Forecasting and Social Change 1991; 39: 235-251 https://doi.org/10.1016/0040-1625(91)90039-I
  9. Woudenberg F. An evaluation of Delphi. Technological Forecasting and Social Change 1991; 40: 131-150 https://doi.org/10.1016/0040-1625(91)90002-W
  10. Lee SW. Study on the usefulness of delphi method in technological forecasting [Ph D. thesis], Jeonju: Jeonbuk University; 1987
  11. Yamauchi Y, Endo S, Sakai F, Yoshimura I. A new whole-mouth gustatory test procedure. I. Thresholds and principal components analysis in healthy men and women. Acta Otolaryngol 2002; 546 supple: 39-48 https://doi.org/10.1080/00016480260046409
  12. Shin EK, Lee HJ, Ahn MY, Lee YK. Study on the development and evaluation of validity of salty taste assessment tool. Korean J Nutr 2008; 41(2): 184-191
  13. Kim SH, Jang SY, Choi JK. Taste preference and whole-mouth taste threshold in a Korean population in the age of the 3rd decade. Korean Academy of Oral Medicine 2003; 28(4): 413-426
  14. Kim JH, Choi MK. Salt intake behavior and blood pressure: the effect of taste sensitivity and preference. Korean Human Ecology 2007; 16(4): 837-848
  15. Lim HJ. A Study on the food intake, sodium and potassium intakes and urinary excretion of preschool children in Pusan. Korean J Nutr 2000; 33(6): 647-659
  16. Jeon SM, Kim KS, Kim SM. Effect of nutrition counseling in hypertension patients. J East Asian Soc Dietary Life 2005; 15(6): 717-727
  17. Son SM, Huh GY. Dietary risk factors associated with hypertension in patients. Korean J Community Nutr 2006; 11(5): 661-672
  18. Yim JE, Cho MR, Yin CS, Seo BK, Koh HG, Choue RW. Nutrients and salt consumption of hypertension patients according to treatment status. Korean J Nutr 2005; 38(9): 706-716
  19. Son SM, Park YS, Lim WJ, Kim SB, Jeong YS. Development and evaluation of validity of short dish frequency questionnaire (DFQ) for estimation of habitual sodium intake for Korean adults. Korean J Community Nutr 2007; 12(6): 838-853
  20. Chung EJ, Shim Eg. Salt-Related Dietary Behaviors and Sodium Intakes of University Students in Gyeonggi-do. J Korean Soc Food Sci Nutr 2008; 37(5): 578-588 https://doi.org/10.3746/jkfn.2008.37.5.578
  21. Lee YK, Son SM, Lee JJ, Lee HJ, Shin EK, Park MJ. A study on a scheme to reduce sodium intake, Report of management center for health promotion; 2007
  22. Son SM, Park YS, Lim WJ, Kim SB, Jeong YS. Sodium intakes of Korean adults with 24-hour urine analysis and dish frequency questionnaire and comparison of sodium intakes according to the regional area and dish group. Korean J Community Nutr 2007; 12(5): 545-558
  23. Park YS, Son SM, Lim WJ, Kim SB, Jeong YS. Comparison of dietary behaviors related to sodium intake by gender and age. Korean J Community Nutr 2008; 13(1): 1-12
  24. Eun SJ. Development and Validation of Emergency Medical Services Index [Ph D. thesis], Seoul: Seoul University; 2007
  25. Loria CM, Obarzanek E, Ernst ND. Choose and prepare foods with less salt: dietary advice for all Americans. J Nutr 2001; 131: 536S-551S https://doi.org/10.1093/jn/131.2.536S
  26. Kirkendal AM, Connor WE, Abbound RF, Rastogi SP, Anderson TA, Fry M. The effect of sodium chloride on blood pressure, body fluids, electrolytes, renal function and serum lipids of normotensive man. J Lav Clin Med 1976; 87: 41
  27. Kim MK, Hur YK, Choi JK. Interrater and intrarater reliability of 'sip-and swallow' method for measurement of whole-mouth taste threshold. Oral Medicine 2004; 29(2): 143-151

Cited by

  1. A Comparison of Salty Taste Assessments and Dietary Attitudes and Dietary Behaviors Associated with High-Salt Diets in Four Regions in Korea vol.17, pp.1, 2012, https://doi.org/10.5720/kjcn.2012.17.1.38
  2. Comparison of Salty Taste Assessment and High-Salt Dietary Behaviors among University Students and Chinese Students in Daegu, South Korea and University Students in Shenyang, China vol.18, pp.6, 2013, https://doi.org/10.5720/kjcn.2013.18.6.555
  3. Analysis of presumed sodium intake of office workers using 24-hour urine analysis and correlation matrix between variables vol.46, pp.1, 2013, https://doi.org/10.4163/kjn.2013.46.1.26
  4. Development of a Questionnaire for Dietary Habit Survey of Korean Adults vol.19, pp.3, 2014, https://doi.org/10.5720/kjcn.2014.19.3.258
  5. 자가판정 염섭취 그룹별 식생활 행동과 건강관련 행동에 관한 연구 vol.29, pp.6, 2009, https://doi.org/10.7318/kjfc/2014.29.6.511
  6. 간울형 불임 변증 설문지 개발 연구 vol.31, pp.2, 2009, https://doi.org/10.15204/jkobgy.2018.31.2.068
  7. Comparison of NaCl and D-Pinitol Content of Freeze-Dried Ice Plant, Natural and Purified Commercial Salts and their Radical Scavenging Activity vol.34, pp.6, 2009, https://doi.org/10.13103/jfhs.2019.34.6.595
  8. 식사사진을 이용한 24시간 식사 회상 모바일 폰 앱의 나트륨 섭취 추정 타당성 연구 vol.25, pp.4, 2009, https://doi.org/10.5720/kjcn.2020.25.4.317