Abstract
This study examined 40 healthy volunteers had been tested for their gallbladder (GB) volume and wall thickness by a real time ultrasonography before and after a meal. The results are as follows : 1. The mean values of GB volume were 47.40. (SD 9.05) for male, 35.72. (SD 8.30) for female. 2. The mean value of wall thickness of GB was 2.3 mm (SD 0.3, male, SD 0.5, female). 3. The mean ejection-fraction rates of GB result in 67.20% for male, 63.95% for female. 4. The values of GB volume had significant negative correlations (v = -.487, p < .000, male, v = -.509, p < .000, female) within 4 hours after a meal and significant positive correlations (v = .434, p < .000, male, v = .440, p < .000, female) afterward. 5. The wall thicknesses of GB were significant positive correlations (t = .310, p < .002, male, t = .116, p < .246, female) within 3 hours after a meal and significant negative correlations (t = -.288, p < .010, male, t = -.126, p < 7.10, female) afterward. 6. The relationship between volume and wall thickness of GB showed significant negative correlation.
본 연구는 초음파진단장치의 3.5 MHz 프로브로 20대 정상 성인의 식전 후 쓸개용적과 쓸개벽두께를 시간별로 추적주사하고 이것들의 추이변화를 분석 평가하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 식전 평균 쓸개용적은 남자 47.40 $m\ell$(SD 9.05), 여자 35.72 $m\ell$(SD 8.30)이었다. 2. 식전 평균 쓸개벽두께는 남 여 모두 2.3 mm(SD 0.3, SD 0.5)이었다. 3. 평균 쓸개박출계수(%)는 남자 67.20%, 여자 63.95%이었다. 4. 쓸개용적은 남 여 모두 식후 4시간까지는 음상관관계(v = -.487, p < .000, v = -.509, p < .000), 4시간 이후는 순상관관계(v = .434, p < .000, v = .440, p < .000)를 보였다. 5. 쓸개벽두께는 남 여 모두 식후 3시간까지는 순상관관계(t = .310, p < .002, t = .116, p < .246), 3시간 이후는 음상관관계(t = -.288, p < .010, t = -.126, p < 7.10)를 보였다. 6. 남 여 쓸개용량과 벽두께의 시간별 추이는 역상관관계를 나타냈다.