A Study on Physicochemical Properties and Components of Bamboo oil from Phyllostachys nigra var. henonis by refining process

정제과정에 따른 대나무기름의 물리화학적 특성 및 성분에 관한 연구

  • Na, Myung-Sun (Department of Food and Nutrition, Chosun University) ;
  • Choi, Hyun-Suk (Department of Food and Nutrition, Chosun University) ;
  • Lee, Myung-Yul (Department of Food and Nutrition, Chosun University) ;
  • Ryu, Seong-Ryeol (Department of Chemical Engineering, Dae Bul University) ;
  • Park, Seung-Kyu (Department of Food technology. Eulji University) ;
  • Choe, Yong Deok (Department of Environmental Engineering and Science, University of Seoul) ;
  • Piao, Yu Lan (Department of Biochemical Engineering, Chosun University) ;
  • Choi, DuBok (Department of Environmental Health, Cho-dang University) ;
  • Shin, Dae-Yewn (Department of Environmental Engineering, Chosun University)
  • 나명순 (조선대학교 식품영양학과) ;
  • 최현숙 (조선대학교 식품영양학과) ;
  • 이명렬 (조선대학교 식품영양학과) ;
  • 류성렬 (대불대학교 화학공학과) ;
  • 박승규 (을지대학교 식품가공학과) ;
  • 최용덕 (서울시립대학교 환경공학과) ;
  • 박옥란 (조선대학교 생명화학공학과) ;
  • 최두복 (초당대학교 환경보건학과) ;
  • 신대윤 (조선대학교 환경공학과)
  • Received : 2007.09.11
  • Accepted : 2007.12.04
  • Published : 2008.02.10

Abstract

The purposes of this study were to investigate the physicochemical properties and component values of bamboo oil from Phyllostachys nigra var. henonis obtained by refining process. The tar concentration in the refined bamboo oil (RBO) was decreased to about 78% compared to crude Bamboo oil (CBO). The chromaticities of light, red, and yellow in RBO were 92.4 and 3.0, respectively. This result indicates that the chromaticity of light was increased with the decrease in the tar concentration in the Bamboo oil. The total concentrations of organic acid and phenolics compound in RBO were decreased to about 63% and 80%, respectively. The total concentration of free sugars was decreased to about 78% in RBO and the concentration of free sugar was in the order of lactose, fructose, and glucose. The palmitoleic acid and stearic acid concentrations were higher than that of other fatty acids. The concentration of total organic acid was decreased to about 88% through RBO. Among the various organic acids, the formic acid concentration was highest in the RBO. The minerals concentrations in the CBO were in the order of Ca, K, Na, and Fe. On the other hand, in the case of RBO, it was in the order of Ca, Fe, K, and Na.

본 연구는 정제과정에 따른 대나무 기름의 물리 화학적 특성 및 성분을 검토하기 위해 타르, 색차계, 총 유기산 및 총 페놀성 물질 함량, 조 단백질 및 조 지방 함량, 유리 당 및 기름성분, 유기산 및 무기물을 분석하였다. 정제과정을 통해 타르 성분이 약 78% 이상 감소되었으며 색차계 분석에서 명암이 정제의 샘플에서 92.4로 나타내어 투명해졌고 적색도는 29.1에서 3.0으로 낮아졌다. 총 유기산 및 총 페놀성 물질 함량은 정제과정 중에 각각 약 63%와 80%가 감소되었다. 조 단백질 및 조 지방 함량은 정제과정 중에 각각 약 60, 56% 감소했고, 유리 당 별로는 lactose 함량이 가장 많았고 다음으로 fructose, glucose 순이었다. 미 정제 및 정제 대나무 기름에서 palmitoleic acid의 함량이 가장 많았고 다음으로 stearic acid, linoleic acid 순이었다. 총 유기산 함량은 정제과정 중에 약 88%의 유기산이 감소되었고 formic acid가 가장 많았다. 양이온 함량은 미 정제 기름의 Ca 함량이 가장 많았고 다음으로 K, Na, Fe 순이었으며, 정제 기름은 Ca 함량이 가장 많았고 다음으로 Fe, K, Na 순이었다.

Keywords

References

  1. M. J. Kim, M. W. Byun, and M. S. Jang. J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 25, 135 (1996)
  2. K. S. Jang, C. H. Choi, and D. J. Jung, Korean J. Oriental Physiology & Pathology, 15, 469 (2001)
  3. K. Kook and K. H. Kim, J. Anim. Sci. & Technol., 45, 265 (2003) https://doi.org/10.5187/JAST.2003.45.2.265
  4. H. Yoshmura, Tran. Myci. Soc. Japan, 141 (1993)
  5. C. S. Ku, S. P. Mun, S. B. Park, and S. D. Kwon, Mokchae Konghak, 30, 87 (2002)
  6. K. Kook and K. H. Kim, J. Anim. Sci. & Technol., 45, 57 (2003) https://doi.org/10.5187/JAST.2003.45.1.057
  7. K. J. Park and W. S. Chae, J. Korean Acu. & Moxi. Soc., 18, 184 (2001)
  8. I. K. Jang and N. D. Hong, Korean Soci. Orien. Inter. Med., 21 83 (1985)
  9. G. E. Kim, S. B. Park, and K. M. Ahn, Hamlim Journal Co., Seoul, pp 35 (1999)
  10. F. Z. Lee and J. B. Eun, J. Korean Soc. Food Sci. Nutr., 31, 251 (2002) https://doi.org/10.3746/jkfn.2002.31.2.251
  11. Y. H. Kim, S. G. Kim, G. S. Kim, and O. H. Lee, J. Korean Soc. Agric Chem. Biotechnol., 44, 262 (2001)
  12. S. B. Park, S. G. Kwun, Y. K. Kim, and J. U. Koo, Korean J. Forest Sci., 66, 97 (2002)
  13. B. H. Hwang, J. O. Koo, Y. S. Kim, S. P. Mun, C. K. Moon, K. H. Park, W. Y. Ahn, J. Y. Lee, H. J. Lee, and N. S. Cho, Wood biomass, Sinjinmunhwasa, Seoul, 31 (1988)