치위생과학회지 (Journal of dental hygiene science)
- 제8권3호
- /
- Pages.139-146
- /
- 2008
- /
- 1598-4478(pISSN)
- /
- 2233-7679(eISSN)
흡연자와 비흡연자의 구강환경 비교 연구
A Comparative Study on Oral Environment between Smokers and Non-smokers
- Park, Il-Soon (Department of Dental Hygiene, Dong-U College) ;
- Lee, Sun-Hee (Department of Dental Hygiene, Dong-U College) ;
- Youn, Hye-Jeong (Department of Dental Hygiene, Shin-heung college)
- 투고 : 2008.07.09
- 심사 : 2008.09.11
- 발행 : 2008.09.24
초록
본 연구는 구강질환의 국소적인 원인 인자 중 하나인 흡연과 구강건강의 관련성을 연구하기 위하여 치위생과 실습 수업에 참여한 환자 중 흡연 경험자 51명, 흡연 비경험자 51명을 대상으로 설문 조사한 자료를 분석하여 다음과 같은 결론을 얻었다. 1. 음주 시에 흡연을 더 많이 하는 환자가 78.4%로 여전히 높은 수준에 있어 구강건강을 위협하는 것으로 나타났다. 2. 최근 1년 이내 치석제거를 받은 경험이 있는 환자는 22.5%로 여전히 낮은 수준이다. 3. 흡연 경험자는 흡연의 유해성에 대한 인식을 하고 있으며, 잇솔질 시 잇몸 출혈과, 구취에 대한 자각정도가 비경험자에 비하여 높게 나타났다. 4. 1일 평균 잇솔질 횟수는 비흡연자보다 흡연자가 낮았다. 5. 간이구강위생지수는 남자가 4.58로 여자 4.00보다 높았으며, 흡연 경험자가 4.59로 비경험자 4.18보다 높게 나타났다. 이는 흡연경험자이고 남자일수록 구강환경상태가 좋지 못한 것을 의미한다.
This research had the following results after analyzing the questionnaires and the survey on 51 people experienced smoking and 51 people unexperienced smoking out of patients who participated in the practice hours of Department of Dental Hygiene to study the relevance between smoking which is one of the partial factors of oral disease and oral health. 1. 78.4% of patients smoke more while drinking, which level is still high, so it threatens the oral health. 2. 22.5 % of patients had the experience of scaling within recent 1 year, which level is still low. 3. The people who experienced smoking realized the harmfulness of smoking and during the toothbrushing, the level of self-consciousness about halitosis and bleeding gum is higher than the unexperienced. 4. The frequency of smokers' toothbrushing on the average a day is lower than non-smokers. 5. Simplified oral hygiene index of men(4.98) is higher than woman(4.00) and the people experienced smoking(4.59) is higher than the unexperienced(4.18), which means that man and the person who experienced smoking has the bad oral environment.