Development and Evaluation of Alternative Nutrition Signposting Concepts

알기 쉬운 영양성분 전면표시 시안 개발 및 평가

  • Oh, Se-Young (Department of Food and Nutrition, Kyung Hee University) ;
  • Kim, Woo-Kyung (Nutrition Education, Graduate School of Education, Kyung Hee University) ;
  • Ahn, Hye-Jin (Nutrition Education, Graduate School of Education, Kyung Hee University) ;
  • Lee, Ji-Won (Nutrition Education, Graduate School of Education, Kyung Hee University) ;
  • Park, Hye-Kyung (Korea Food & Drug Administration)
  • 오세영 (경희대학교 식품영양학과) ;
  • 김우경 (경희대학교 교육대학원 영양교육) ;
  • 안혜진 (경희대학교 교육대학원 영양교육) ;
  • 이지원 (경희대학교 교육대학원 영양교육) ;
  • 박혜경 (식품의약품안전청)
  • Published : 2008.12.31

Abstract

To promote the adoption of healthier eating patterns, this study was aimed to develop and evaluate alternative front of pack nutrition signposting concepts. Based on previous research, we developed two signposting concepts, Multiple Traffic Light (MTL) and Multiple Traffic Light with % Daily Value (MTL-%DV). The signposts featured three key nutrients, total sugar, saturated fat, and sodium. Actual food packaging with no front of pack signposting (NoSP) was included in the evaluation to act as a benchmark against which to compare the performance of the different signposting options. Using an interviewer administered method, we assessed the degree of understanding and time to interpret on a total of 534 subjects (194 elementary, 108 middle, and 103 high schoolers, 128 adults). In the individual product evaluations, MTL (87.0%) obtained the highest level of correct responses, followed by MTL-%DV (83.1%) and NoSP (52.2%). Except for signposting concepts, age, gender and living area were not associated with the degree of correct responses in multivariate analyses. When used to compare products with different colors of nutrient contents, correct responses were more than 90% for MTL-%DV (91.5%) and MTL (90.3%). The middle and high schoolers revealed the lower likelihood of correct response compared to the other two groups. In case of comparing products with same colors of nutrient contents, the proportion of correct responses was the highest in NoSP (90%), followed by MTL%DV (77.4%) and MTL (48.5%). In terms of time to interpret, MTL-%DV and MTL performed better than NoSP in the individual product evaluation and the comparison of two products with different colors of nutrient contents. NoSP performed the best in the comparison of two products with same colors of nutrient contents. A majority of the participants preferred MTL-%DV (78%) most and thought it the most useful in helping them make healthier food choices. Based on these findings, MTL-%DV was considered to most closely meet the objectives of the initiatives.

주요국의 선행 연구를 참고하여 알기 쉬운 영양표시의 시안들을 개발하고 시안별로 이해도, 응답시간, 선호도를 조사한 결과는 다음과 같다. 1) 연구 대상자는 총 534명 중 여자 비율은 54.1%이었다. 초등학생은 36.3%, 중학생 20.4%, 고등학생 19.3%, 성인 24.0%이었다. 지역별로 강북과 강남이 유사하였다. 2) 단일식품 영양소 함량 평가에서 정답률은 MTL (87.0%)이 가장 높았고, 그 다음은 MTL-%DV (83.1%)로 MTL과 유사하였고, NoSP 시안 (52.2%)은 상대적으로 낮았다.유사제품 다른 신호등색의 경우 MTL과 MTL-%DV는 정답율이 90% 이상이었고, NoSP은 82.9%로 상대적으로 낮았다. 유사제품 같은 신호등색에서는 NoSP의 정답율이 90%로 가장 높았고 MTL-%DV (77.4%), MTL (48.5%)순이 었다. 3) 다중회기 분석에서 영양표시 이해도는 시안별로는 단일제품의 경우 MTL > MTL-%DV > NoSP 순이었다. 유사제품 비교시 다른 신호등 색의 경우는 NoSP가 MTL와 MTL-%DV에 비해 낮았고 대상별로 초등학생과 성인이 중고생 비해 높았다. 유사제품 같은 신호등색에서 정답가능성은 시안별로는 NoSP > MTL-%DV > MTL 순이었고, 대상별로는 성인에서 가장 높았고 그 다음이 초등학생, 중고생 순이었다. 4) 2초 이내 응답한‘즉시’ 응답률은 단일제품에서 MTL 54.6%, MTL-%DV 46.4%, NoSP 11.8%이었다. 유사제품 다른 신호등색의 경우‘즉시’ 응답율은 MTL과 MTL-%DV은 40% 이상으로 NoSP에 비해 4배 정도 높았으나, 신호등 색이 같을 때‘즉시’ 응답률은 10.5${\sim}$16.5%로 낮 았고 알기쉬운 영양표시가 있는 경우와 없는 경우 차이가 없었다. 정답자에서‘5초 이내’에 대답한 비율은 단일제품은 MTL-%DV와 MTL은 86.8%, 85.9%로 유사하였고 NoSP는 70.1%로 상대적으로 낮았다. 유사제품 다른 신호등색의 경우 MTL-% DV (91.8%)가 가장 높았고 MTL (76.4%)와 NoSP (72.9%)는 유사하였다. 신호등 색이 같을 때 NoSP와 MTL-% DV는 70% 이상이었고 MTL은 50% 미만으로 낮았다. 5)‘즉시’ 응답률은 단일제품 평가에서 시안별로 차이를 보여 MTL, MTL-%DV, NoSP의 순이었고 대상별로는 초등학생이 가장 높았고 그 다음이 성인, 중고생이었다. 유사 제품 다른 신호등 색의 경우‘즉시’ 응답률은 정답자에서 NoSP이 월등히 낮았고, 초등학생에 비해 성인과 중고생이 낮았으며, 강북지역이 강남지역보다 높았다. 유사제품 같은 신호등색 분석에서 강남에 비해 강북지역은‘즉시’ 응답 가능성이 2배 높았으나 시안별로는 차이가 없었다. 6) 신호등 표시가 있는 시안 중 MTL-%DV에 대한 선호도 (77.7%)가 MTL (20.3%)에 비해 월등히 높았다. 영양소 함량 파악 및 비교, 섭취량 확인, 이해와 사용용이, 건강한 식품 선택용이 등의 영양표시의 긍정적 항목평가에서 MTL-%DV가 56.2${\sim}$66%로 가장 높은 비율을 차지하였다. 영양소 함량 이해도와 응답시간 분석에서 MTL-%DV는MTL에 비해 단일제품에서의 유용도는 다소 떨어지나, 유사제품에서 유용도가 높고, 선호도도 높다는 결과에 근거하여 본 연구는 MTL-%DV를 가장 적합한 알기 쉬운 영양표시로 제시하였다.

Keywords

References

  1. Korea Food and Drug Administration. Food labeling Standards: Korea Food and Drug Administration Notification No. 2008-31 Revised; 2008
  2. Oh SY, Cha YS, Park HR. A study on the development of nutrient fortification guidelines for conventional foods. Final report. Seoul, Korea Food and Drug Administration; 2004
  3. Kwon KI, Park SH, Lee JH, Kim J, Yoo KS, Lee JS, et al. Prevalence of nutrition labeling and claims on processed, and packaged foods. Korean J Community Nutrition 2007; 2: 206-213
  4. Lee HJ, Chung HR, Jang YA. A study on the current labelling practices for processed foods. Korean J Community Nutrition 2002; 7: 585-594
  5. Zarkin GA, Dean N, Mauskopf JA, Williams R. Potential health benefits of nutrition label changes. Am J Public Health 1993; 83 (5): 717-724 https://doi.org/10.2105/AJPH.83.5.717
  6. European Commission Health & Consumer Protection Directorate- General. Request for information in view of the revision of Council Directive 90/496/EEC on Nutrition Labelling. 2003. Available from:http://http://www.foodstandards. gov.uk/multime dia/pdfs/council_directive90496eec.pdf
  7. Food and Drug Administration. Consumer Health Information for Better Nutrition Initiative. Task Force Final Report; 2003
  8. Kim DS, Lee JW. Use and recognition of nutrition labelings in processed foods among middle school students and their parents. J Korean Dietetic Assoc 2002; 18: 301-310
  9. Lee IS, Choi BS, You DR, Park YM. College students characteristics and utilization of the nutrition labels on food package. J Korean Food Culture 2002; 17: 299-208
  10. Dotsch-Klerk M, Jansen L. The Choices programme: a simple, front-of-pack stamp making healthy choices easy. Asia Pac J Clin Nutr 2008; 17 Suppl 1: 383-386
  11. Labouze E, Goffi C, Moulay L, Azais-Braesco V. A multipurpose tool to evaluate the nutritional quality of individual foods: Nutrimap. Public Health Nutr 2007; 10(7): 690-700
  12. Young L, Swinburn B. Impact of the Pick the Tick food information programme on the salt content of food in New Zealand. Health Promot Int 2002; 17(1): 13-19 https://doi.org/10.1093/heapro/17.1.13
  13. Food Standards Agency. Signpost labelling: Creative Development of Concept. 2003. Available from: http://www.food.gov. uk/foodlabelling/
  14. Food Standards Agency. Quantitative evaluation of alternative food signposting concepts. 2005. Available from: http://www. food.gov.uk/foodlabelling/
  15. Food Standards Agency. Quantitative evaluation of alternative food signposting concepts. 2005. Available from: http://www. food.gov.uk/foodlabelling/
  16. Cody RP, Smith JK. Applied statistics and the SAS programming language. $5^t^h$ ed. New Jersey: Prentice-Hall Inc.; 2005