Influence of Viviparous Germination on Quality and Yield in Rice

벼 수발아가 품질과 수량에 미치는 영향

  • Kim, Se-Jong (Gyeongbuk Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Won, Jong-Gun (Gyeongbuk Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Ahn, Duok-Jong (Gyeongbuk Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Park, So-Deuk (Gyeongbuk Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Choi, Chung-Don (Gyeongbuk Agricultural Research & Extension Services)
  • Published : 2008.12.31

Abstract

This study was conducted to analyze the rice yield and grain quality of viviparous germinated seeds caused by long period rainy days. In the yield characteristics, the milled/brown rice rates in two cultivars, Unkwangbyeo and Gopumbyeo were 86.0 and 80.9%, respectively, in viviparous germinated seeds, showing the decreased rates by 3.2 and 6.2%, respectively, as compared to 89.2 and 87.1% in normal seeds. Rice yield in Unkwangbyeo and Gopumbyeo also decreased by 5 and 7%, respectively, in viviparous germinated seeds as compared to normal seeds. Peak viscosity and set back of viviparous germinated seeds were decreased, and the hardness of them was increased compared to normal seeds. Color value (a) of viviparous germinated seeds was 0.90, showing lower value than that (1.65) of normal seeds of Gopumbyeo. The results demonstrated that as the viviparous germinating rate was increased, the grain quality was deteriorated.

2007년도 성숙기 때 대구 지역에서 장기 강우로 발생한 운광벼 및 고품벼 수발아 종자에 대하여 수량 및 품질을 분석시험을 수행하였다. 수발아 종자의 수량 형질은 현미 천립중은 정상종자 운광벼와 고품벼가 각각 22.1 g과 20.9 g 인데 비해 수발아 종자는 각각 0.6 g과 0.5 g 더 적었으며, 현백 비율은 정상종자 운광벼가 89.2%, 고품벼 87.1%에 비해 각각 3.2%와 6.2% 낮은 86.0%와 80.9%였으며, 수량은 정상종자에 비해 운광벼는 5%, 고품벼는 7% 감수되었다. 식미와 관련 높은 최고점도는 정상종자 운광벼가 3,288, 고품벼가 3,122였는데 비해 수발아 종자는 각각 3,127과 2,149로 낮아 품질이 떨어졌다. 치반점도는 운광벼, 고품벼 모두 정상종자에 비해 수발아 종자가 더 낮았고 경도는 오히려 높아 품질을 크게 떨어 드렸으며, 색차는 고품벼에서 a값이 정상종자는 1.65인데 비해 수발아 종자는 0.90으로 더 낮아색깔이 변하였다

Keywords

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