Effects of Different Transplanting Dates and Agroclimatic Zones on Quality of Brown Rice and Yield of a Pigmented Rice Variety 'Josaengheugchal'

이앙시기와 농업기후지대의 차이가 조생흑찰의 현미 품질과 수량에 미치는 영향

  • Lee, Yun-Sang (Chungbuk Agricultural Research and Extension Service) ;
  • Lee, Joung-Kwan (Chungbuk Agricultural Research and Extension Service) ;
  • Lee, Sang-Young (Chungbuk Agricultural Research and Extension Service) ;
  • Yun, Tae (Chungbuk Agricultural Research and Extension Service) ;
  • Woo, Sun-Hee (Dept. of Crop Science, Chungbuk National University)
  • 이윤상 (충청북도농업기술원 식량자원연구과) ;
  • 이정관 (충청북도농업기술원 식량자원연구과) ;
  • 이상영 (충청북도농업기술원 식량자원연구과) ;
  • 윤태 (충청북도농업기술원 식량자원연구과) ;
  • 우선희 (충북대학교 농업생명환경대학 농학과)
  • Published : 2008.12.31

Abstract

This experiment was carried out to clarify the effect of various transplanting dates and agroclimatic zones on quality of brown rice and yield of a pigmented rice variety ‘Josaengheugchal’. The black density of brown rice in Jecheon (central inland region) showed a slight difference among the transplanting dates, but in Cheongwon (western sobaek inland region) that had increased at the transplanting dates of June 10th to 20th. cyanidin 3-glucoside (C3G) content at the same transplanting date in Jecheon was higher than Cheongwon, and the overall C3G content was increased at the later transplanting dates. The optimum transplanting date estimated by brown rice yields and C3G content was May 11th (491 kg/10a) in Jecheon and June 16th (468 kg/10a) in Cheongwon.

조생흑찰의 품질과 수량성을 높이는 방법을 찾기 위해 재배 지역과 이앙 시기를 달리하여 그에 따른 생육과 품질을 조사하여 최적의 이앙시기를 구명하고자 하였다. 1. 출수기는 동일 이앙시기에서 청원이 제천에 비해 $4{\sim}5$일 빨랐으며, 이앙시기가 첫 이앙 일을 기준으로 10일씩 늦어짐에 따라 제천은 각각 2, 5, 6일, 청원은 5, 6, 8일 각각 늦어졌다. 2. 출수기 간장은 제천 청원 모두 이앙시기가 늦어질수록 길어졌으며, 수장은 비슷하였으나 지역 간에는 제천보다 청원이 다소 길었다. 3. 수수는 제천보다 청원이 많았으며, 영화수는 5월 30일 이앙에서 두 지역 모두 많았다. 등숙 비율은 제천이 청원보다 높았고, 천립중은 청원지역이 무거웠다. 4. 수량은 제천이 이앙시기가 빠를수록 높았고, 청원은 늦어질수록 높은 경향이었다. 5. 현미수량으로 추정한 최적 이앙시기는 제천은 5월 11일 (491 kg/10a), 청주는 6월 16일(468 kg/10a)로 추정되었다. 6. 이앙시기별 현미의 색도는 제천의 경우 모든 이앙시기에서 검은색을 띠었으나, 청원의 경우 6월 10일 이앙 이후에서 검은색이 짙어졌다. 7. C3G 함량은 제천이 6월 10일 이앙 이전의 동일한 시기에서 청원보다 높았으며, 이앙 시기가 늦을수록 높았다.

Keywords

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