Abstract
Rhizopus soft rot caused by Rhizopus stolonifer occurred on melon (Cucumis melo L.) in the box at Jinju City Wholesale Market of Agricultural Products at Gyeongnam province in Korea. The infected fruits were rapidly water-soaked, softened, black and eventually rotted. The symptoms were infected from wounds at harvest time. The colony were white to light brown, formed much sporangiospores. The optimum temperature of the fungus was $30^{\circ}C$. Sporangia were globose or hemispheric, white at first and gradually to black, and $80{\sim}195\;{\mu}m$ in size. Sporangiophores were $12{\sim}24\;{\mu}m$ in width. Columella were hemispheric, and $70{\sim}90\;{\mu}m$ in size. Sporangiospores were irregular round or oval, brownish-black and $9{\sim}20\;{\times}\;6{\sim}8\;{\mu}m$ in size. On the basis of symptom, mycological characteristics and pathogenicity to melon, the causal fungus was identified as Rhizopus stolonifer (Ehrenb.) Vuill.. This is the first report of Rhizopus soft rot by R. stolonifer on melon in Korea.
시장에서 판매중인 멜론에서 이상증상이 발생하였다. 병징은 과실의 상처난 부위에 수침상으로 무르면서 빠르게 부패되었다. 균총은 처음 흰색에서 연한 갈색으로 되고 검은색의 포자낭을 많이 형성하며 균사생육 적온은 $30^{\circ}C$였다. 포자낭은 처음 흰색에서 성숙하면 검은색으로 되고 구형 또는 반구형이며 크기는 $80{\sim}195\;{\mu}m$이었다. 포자낭경은 폭은 $12{\sim}24\;{\mu}m$이었다. 주축은 반구형이며 크기는 $70{\sim}90\;{\mu}m$이었다. 포자낭포자는 담갈색, 단포이며 구형 또는 타원형이며 크기는 $9{\sim}20\;{\times}\;6{\sim}8\;{\mu}m$이었다. 균학적 특성을 기초로 병원균은 Rhizopus stolonifer로 동정되었고 병원성이 확인되었다. 따라서 본 병해를 Rhizopus stolonifer에 의한 멜론 무름병으로 명명할 것을 제안한다.