Abstract
Rhizopus soft rot caused by Rhizopus stolonifer occurred on banana (Musa sapientum) in the box at Jinju City Wholesale Market of Agricultural Products at Gyeongnam province in Korea. The infected fruits were rapidly water-soaked, softened, blackened and eventually rotted. They were infected from wounds at harvest time. The colony of the isolate from the infected fruit was white to light brown and formed many sporangiospores. The optimum growth temperature of the fungus on potato dextrose agar was $30^{\circ}C$. Sporangiophores were $12{\sim}26\;{\mu}m$ in width. Sporangia were globose or hemispheric, white at first and changed gradually to black, and $83{\sim}195\;{\mu}m$ in size. Columella were hemispheric, and $72{\sim}125\;{\mu}m$ in size. Sporangiospores were irregular round or oval, brownish-black and $9{\sim}20{\times}7{\sim}8\;{\mu}m$ in size. On the basis of symptom, mycological characteristics and pathogenicity to banana, the causal fungus was identified as Rhizopus stolonifer. This is the first report of Rhizopus soft rot by R. stolonifer on banana in Korea.
2005년부터 2006년까지 2년 동안 경남 진주시 농산물 도매시장에 유통 판매중인 바나나에서 이상증상이 발생하였다. 병징은 상처난 부위의 과실이 수침상으로 물러지면서 검은색으로 빠르게 부패되었다. 균총은 처음 흰색에서 연한 갈색으로 되며 검은색의 포자낭을 많이 형성하며 균사생육 적온은 $30^{\circ}C$였다. 포자낭경은 처음 흰색에서 연한 회색을 나타내며 폭은 $12{\sim}26\;{\mu}m$이었다. 포자낭은 처음 흰색에서 검은색으로 되며 모양은 구형 또는 반구형이며 크기는 $83{\sim}195\;{\mu}m$이었다. 주축은 반구형이며 크기는 $72{\sim}125\;{\mu}m$이었다. 포자낭포자는 담갈색으로 단포이며 구형 또는 타원형으로 불규칙한 것이 많으며 크기는 $9{\sim}20{\times}7{\sim}8\;{\mu}m$이었다. 이상과 같이 바나나에 발생한 병징과 병원균의 균학적 특징 및 병원성을 검정한 결과, 본 병해를 Rhizopus stolonifer에 의한 바나나 무름병으로 명명할 것을 제안한다.