Journal of Marine Bioscience and Biotechnology (한국해양바이오학회지)
- Volume 2 Issue 3
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- Pages.142-148
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- 2007
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- 2383-5400(eISSN)
Purification and Characterization of Agarase from Marine Bacterium, Algibacter lectus AS-3
해양 미생물Algibacter lectus AS-3으로부터 agarase의 분리 및 특성
- Jung, Il Sun (Department of Food and Nutrition, College of Medical Life Science Silla University) ;
- Choi, Young Ju (Department of Food and Nutrition, College of Medical Life Science Silla University)
- Published : 2007.09.30
Abstract
An agar-degrading marine bacterium, strain AS-3 was isolated from the seawater. The strain AS-3 was identified as Algibacter lectus AS-3 by 16S rDNA sequence. The optimum medium for agarase activity of the isolated strain was determined to be marine medium, marine broth 2216 containing 0.1% agar as carbon source. An extracellular agarase was purified 6.9-fold from the culture supernatant by ammonium sulfate precipitation, ion exchange chromatography and gel filtration methods. The optimum pH and temperature for this enzyme were 7.0 and
Agar로부터 oligosaccharides를 제조하기 위하여 효소 (agarase)를 이용한 분해법이 시도되면서 agarase의 균주의 분리 및 유전자에 대한 많은 연구가 수행되고 있다. 본 연구에서는 해양으로부터 agarase를 생성하는 균주를 분리 동정하고 균주의 특성을 조사하였다. 분리된 균주는 AS-3균주는 16S rDNA 염기서열분석에 의하여 Algibacter lectus AS-3로 동정되었다. 정제된 효소의 최적 활성 조건 및 agar 분해산물의 항산화활성을 조사하였다. 분리된 균주의 최적배양조건은 marine broth 2216에서 온도