한국해양바이오학회지 (Journal of Marine Bioscience and Biotechnology)
- 제2권3호
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- Pages.142-148
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- 2007
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- 2383-5400(eISSN)
해양 미생물Algibacter lectus AS-3으로부터 agarase의 분리 및 특성
Purification and Characterization of Agarase from Marine Bacterium, Algibacter lectus AS-3
- Jung, Il Sun (Department of Food and Nutrition, College of Medical Life Science Silla University) ;
- Choi, Young Ju (Department of Food and Nutrition, College of Medical Life Science Silla University)
- 발행 : 2007.09.30
초록
Agar로부터 oligosaccharides를 제조하기 위하여 효소 (agarase)를 이용한 분해법이 시도되면서 agarase의 균주의 분리 및 유전자에 대한 많은 연구가 수행되고 있다. 본 연구에서는 해양으로부터 agarase를 생성하는 균주를 분리 동정하고 균주의 특성을 조사하였다. 분리된 균주는 AS-3균주는 16S rDNA 염기서열분석에 의하여 Algibacter lectus AS-3로 동정되었다. 정제된 효소의 최적 활성 조건 및 agar 분해산물의 항산화활성을 조사하였다. 분리된 균주의 최적배양조건은 marine broth 2216에서 온도
An agar-degrading marine bacterium, strain AS-3 was isolated from the seawater. The strain AS-3 was identified as Algibacter lectus AS-3 by 16S rDNA sequence. The optimum medium for agarase activity of the isolated strain was determined to be marine medium, marine broth 2216 containing 0.1% agar as carbon source. An extracellular agarase was purified 6.9-fold from the culture supernatant by ammonium sulfate precipitation, ion exchange chromatography and gel filtration methods. The optimum pH and temperature for this enzyme were 7.0 and