An Economic Analysis of Oak Mushroom Cultivation in Korea

표고버섯 재배에 대한 경제성 분석

  • Kim, Jae Sung (Dept. of Forest Resources Management, Korea Forest Research Institute) ;
  • Joo, Rin Won (Dept. of Forest Resources Management, Korea Forest Research Institute) ;
  • Choi, Soo Im (Dept. of Forest Resources Management, Korea Forest Research Institute)
  • 김재성 (국립산림과학원 산림경영부) ;
  • 주린원 (국립산림과학원 산림경영부) ;
  • 최수임 (국립산림과학원 산림경영부)
  • Received : 2007.05.11
  • Accepted : 2007.07.06
  • Published : 2007.09.30

Abstract

This study analyzed an economic efficiency of oak mushroom cultivation in order to provide data needed for formulating related policies. 88 farmhouses in major producing areas were interviewed with. The average production cost per 100 bed-logs was 151,699 won. Among production costs, material costs accounted for 56.0% and labor costs 41.8%. Oak mushroom cultivation was labor-intensive and labor input was a significant factor determining the production costs. There was 3 7.2% gap in production costs between Chungbuk, the highest cost area and Gyeonggi, the lowest cost area of oak mushroom due to difference in labor input. Average revenue per 100 bed-logs was 178,627 won. Average income per 100 bed-logs, which is variable production costs of 116,613 won subtracted from the revenue, was 62,014 won and thus income rate was 34.7%. Income rate in Jeonbuk, the highest area, was higher than that in Gyeonggi, the lowest area, by 15.8% points due to difference in quantities produced, grade, and variable production costs, in particular, labor costs. The result of the economic analysis indicates that reduction in establishment and labor costs, accounting for the highest portion in production costs is priority issue for the enhancement of the competitiveness of the oak mushroom industry.

본 연구는 표고버섯 재배의 정책 자료를 제시하고자 표고버섯 주산단지의 재배농가 총 88호를 대상으로 표고버섯 재배에 대한 경제성을 분석하였다. 표고버섯 재배농가의 평균 생산비는 151,699원/100본으로 분석되었고, 이 가운데 중간재비가 56.0%, 노동비용이 41.8%를 차지하였다. 노동집약적인 표고버섯 산업의 특성상 노동투입량에 따라 평균 생산비는 최고인 충북지역과 최소인 경기지역 사이에는 37.2%의 큰 격차가 있었다. 평균 조수입은 178,627원/100본으로 평균 경영비 116,613원/100본을 제외하면 평균 소득은 62,014원/100본, 평균 소득률은 34.7%로 분석되었다. 생산량, 품등, 경영비 특히 노동비용의 차이 등에 의해 소득률이 최고인 전북지역과 최소인 경기지역 사이에는 15.8%포인트 격차를 보였다. 이러한 분석결과 국내 표고버섯 산업의 경쟁력 향상을 위해서는 생산비에서 가장 높은 비중을 차지하고 있는 조성비 및 노동투입비용 절감이 최우선 과제라 할 수 있다.

Keywords

References

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