Essential Oils from Leaves and Twigs of Lindera obtusiloba

생강나무 잎과 가지의 정유성분

  • Kwon, Dong-Joo (Department of Wood Science & Engineering, College of Forest and Environmental Sciences, Kangwon National University) ;
  • Kim, Jin-Kyu (Department of Wood Science & Engineering, College of Forest and Environmental Sciences, Kangwon National University) ;
  • Bae, Young-Soo (Department of Wood Science & Engineering, College of Forest and Environmental Sciences, Kangwon National University)
  • 권동주 (강원대학교 산림환경과학대학 임산공학과) ;
  • 김진규 (강원대학교 산림환경과학대학 임산공학과) ;
  • 배영수 (강원대학교 산림환경과학대학 임산공학과)
  • Received : 2006.12.12
  • Accepted : 2007.01.16
  • Published : 2007.03.31

Abstract

Essential oils which were isolated from leaves and twigs of Lindera obtusiloba Blume by steam distillation method were analyzed by the NIST and Wiley 6 Library method, using GC-MS. 24 components from the experiment were identified, and sesquiterpenoids were major of the components. The main constituents in the leaves were germacrene B (17.78%), ${\beta}-caryophyllene$ (17.50%), phytol isomaer (13.36%) and $(-)-{\beta}-elemene$ (11.07%), and the main in the twigs were ${\beta}-elemol$ (24.47%), ${\alpha}-cadinol$ (13.73%), camphor (9.83%) and ${\beta}-citronellol$ (9.54%). Acyclic diterpene such as phytone, phytol and phytol isomer were isolated for the first time in the leaves of L. obtusiloba.

생강나무(Lindera obtusiloba Blume) 잎과 가지의 정유성분을 수증기 증류법으로 분리하고 GC-MS로 NIST와 Wiley 6 Library 스펙트럼과 비교하여 구성성분을 분석하였다. 생강나무 잎과 가지에서 총 24개의 성분을 동정하였으며 sesquiterpene 화합물들이 주요 구성성분이었다. 생강나무 잎에서 분리한 정유의 주요 구성성분은 germacrene B(17.78%), ${\beta}-caryophyllene$(17.50%), phytol isomaer(13.36%), $(-)-{\beta}-elemene$(11.07%) 등이었고, 가지에서는 ${\beta}-elemol$(24.47%), ${\alpha}-cadinol$(13.73%), camphor(9.83%) and ${\beta}-citronellol$ (9.54%) 등이 주요 구성성분이었다. Acyclic diterpene인 phytone, phytol 및 phytol isomer 등의 화합물들은 생강나무 잎에서 처음 분석되었다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 산림청

References

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