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Effect of Feeding Prunus mume By-products on Productivity and Blood Composition in Semi-Broiler Chicks

매실 부산물 급여가 준육용계의 생산 능력과 혈액 성상에 미치는 영향

  • Jeong, Y.D. (Department of Animal Resources & Biotechnology, Chonbuk National University) ;
  • Cho, I.K. (Department of Food & Nutrition, Nambu University)
  • 정용대 (전북대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 조인경 (남부대학교 식품영양학과)
  • Published : 2007.12.31

Abstract

The objective of this experiment was to investigate the feeding influence of Prunus memu by-products (PMB) on productivity, blood composition, meat quality and intestinal microflora in semi-broiler chicks. Four hundred one day old chicks(Hanhyup 3) were raised in the floor pen with five treatments(0, 0.5, 1.0 2.0 3.0%) of four replicate for ten weeks. Basal diets contained 3,000, 3,100, 3,100, 3,200 kcal/kg ME and 22, 21, 19, 17% CP, respectively. There were no different performance for the first two weeks, but showed significantly different weight gain, feed intake in PMB 2.0, 3.0% addition treatments compared with control from three to five weeks of age. Weight gain of birds fed 2.0% PMB was significantly higher from nine to 10 weeks of age than control(P<0.05). Total weight gain tended to increase in PMB 1.0, 2.0, 3.0% addition treatments. Feed intake also showed increase in PMB 2.0, 3.0% addition treatments, but there were no different feed conversion. Total protein, albumin, cholesterol, neutral fat, glucose was significantly decreased in PMB 0.5% addition treatments compared with control. There were no different physico-chemical characteristics in breast meat. The number of yeast was significantly improved in PMB 3.0% compared with control(P<0.05), but found no difference in number of E. coli between control and PMB treatments. ND titer of birds fed PMB was not statistically different, but tended to decrease as dietary PMB increased. As the result of this experiment, PMB would be available as a feed additives in semi-broiler chicks.

준육용계에 매실 부산물(Prunus memu by-products) 급여가 생산 능력 혈액 성상, 계육 품질, 장내 미생물 및 ND 항체가에 미치는 영향을 구명하고자 실험을 수행하였다. 1일령 준 육용계 암, 수 각각 200수, 총 400수에 사료내 매실 부산물 0.0, 0.5, 1.0, 2.0, 3% 수준으로 급여하였으며, 처리구당 4반복, 반복당 20수 (male 10, female 10)를 평사에 완전 임의 배치하였다. 실험 사료는 초기($0{\sim}2$주), 전기($3{\sim}5$주), 중기($6{\sim}8$주), 후기($9{\sim}10$주)로 나누어 급여하였으며, 대사 에너지 수준은 각각 3,000, 3,100, 3,100, 3,200 kcal/kg, 조단백질은 22, 21, 19, 17%가 되도록 제조하였다. 초기와 중기의 생산성은 차이가 없으며, $3{\sim}5$주령의 증체량은 PMB 2.0, 3.0% 첨가구에서, 사료 섭취량은 PMB 첨가구에서 대조구에 비하여 증가를 나타내었다(P<0.05). $9{\sim}10$주령에 증체량은 PMB 2.0% 첨가구에서 대조구와 PMB 처리구들보다 높게 나타났다(P<0.05). 실험전 기간에 증체량은 PMB 1.0, 2.0, 3.0% 첨가구에서 개선되었으며, 사료 섭취량은 PMB 2.0, 3.0% 첨가구에서 증가하였고, 사료 요구율은 처리구간에 차이가 없었다. 총 단백질, 알부민, 콜레스테롤, 중성지방 그리고 글루코스 함량은 대조구에 비하여 PMB 0.5% 첨가구에서 현저하게 감소되었으며(P<0.05), PMB 1.0% 급여구에서도 낮은 경향을 보였다. 준육용계의 가슴육의 물리화학적 성상과 색도는 PMB 첨가구와 대조구간 통계적인 차이가 없었다. 소장에서 yeast의 수는 PMB 0.0% 첨가구에 비해 PMB 3.0% 첨가구에서 유의하게 개선되었다(P<0.05). PMB 1.0, 2.0% 첨가구는 대조구에 비해 E. coli 활성이 활성이 억제되었다(P<0.05). 대조구간에 차이는 없었다. 장내 Lactobacillus spp.는 처리구간 통계적인 차이는 없지만, 대조구에 비하여 PMB 3.0% 첨가구가 증가하는 경향을 나타내었다. ND 항체가는 대조구와 PMB 첨가구간 개선되지 않았다. 이러한 결과는 준육용계에서 매실 부산물은 사료에 2% 미만의 수준으로 급여시에 성장 능력 및 성장에 관여하는 다른 인자에 효과적으로 작용하는 사료 자원으로 이용될 수 있을 것으로 사료된다.

Keywords

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