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Study on the Vitamin Contents of Commercial Powdered Infant Formula

국내 시판 유아용 고형 조제분유의 비타민 함량에 관한 조사

  • 배해진 (동아대학교 생활과학대학 식품과학부) ;
  • 전미라 (동아대학교 생활과학대학 식품과학부) ;
  • 김영길 (동아대학교 생활과학대학 식품과학부)
  • Published : 2007.12.30

Abstract

This study was conducted to investigate both fat-soluble and water-soluble vitamin contents of commercial powdered infant formula for obtaining basic data on infant nutrition. Ten commercial infant formula based on cow's milk were collected and the contents of fat-soluble vitamins (vitamin A, D, E, K) and water-soluble vitamins (vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, $B_6$, folate, $B_{12}$, pantothenic acid, biotin) were compared with Dietary Reference Intakes for Koreans (KDRIs). The overall vitamin contents in 100 g and in 100 kcal of infant formula satisfied the recommended formula regulation (KDRIs) and Codex. In infant formula during 0-5 monthly age, fat-soluble vitamin A, D, E, K could supply 178.6%, 205.3%, 208.4%, 976.3% of adequate daily vitamin intakes, respectively. Water soluble vitamins, vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, $B_6$, folate, $B_{12}$, pantothenic acid, biotin could supply 173.2%, 237.2%, 269.8%, 295.9%, 431.6%, 165.8%, 1186.3%, 203.8%, 408.3% of adequate daily vitamin intakes, respectively. In infant formula during 6-11 monthly age, all vitamins satisfied their adequate daily intakes as well. Vitamin A, D, E, K supplied 199.2%, 262.3%, 220.5%, 626.46% of adequate daily vitamin intakes. Vitamin C, thiamin, riboflavin, niacin, $B_6$, folate, $B_{12}$, pantothenic acid, biotin could supply 179.5%, 210.2%, 264.7%, 241.5%, 206.0%, 166.9%, 699.5%, 247.0%, 475.0% of adequate intake of KDRIs. From this study, evaluation of vitamin contents of commercial infant formula was established, which could strengthen the basic information on infant nutrition.

시판되고 있는 성장단계별로 10종의 영아용 조제분유(0-5개월용, 6-12개월용)의 수용성 및 지용성 비타민 함량을 표시된 첨가수준을 이용하여 비교 분석하였다. 조제분유 100 g 및 100 kcal 내 비타민 함량을 제품별로 분석하고 한국인 영양섭취기준에 의거하여 적합성을 고찰한 결과는 다음과 같다. 분말형 조제유 100 g당 각 비타민 함량은 전반적으로 조제분유 기준에 충족됨을 알 수 있었다. 100 kcal를 기준으로 영양소 적정량을 제시한 Codex 규격과 비교 분석한 결과 역시 모든 비타민이 Codex 기준 함량을 모두 충족하였다. 영아의 에너지 필요추정량을 기준으로 한국인 영양섭취기준과 비교, 분석한 결과, 본 실험에 사용한 고형분 조제분유의 비타민 함량이 섭취기준의 충분섭취량을 충족함을 알 수 있었다. 0-5개월용 고형분 조제분유의 경우, 지용성 비타민 A, D, E, K는 각각 영양섭취기준 충분섭취량의 약 178.6%, 205.3%, 208.4%, 976.3%를 함유하였으며, 수용성 비타민의 경우, 비타민 C, 티아민, 리보플라빈, 니아신, $B_6$, 엽산, $B_{12}$, 판토텐산 및 비오틴은 각각 충분섭취 량의 약 173.15%, 237.22%, 269.75%, 295.9%, 431.55%, 165.75%, 1186.25%, 203.77%, 408.33%를 함유하고 있다. 6-11개월용 고형분 조제분유의 경우, 지용성 비타민 A, D, E, K는 각각 영양섭취기준의 충분섭취량의 약 199.2%, 262.3%, 220.5%, 626.46%를 함유하였으며, 비타민 C, 티아민, 리보플라빈, 니아신, $B_6$, 엽산, $B_{12}$, 판토텐산 및 비오틴은 각각 충분섭취량의 약 179.46%, 210.18%, 264.65%, 241.54%, 205.95%, 166.86%, 699.54%, 246.95%, 475.03%로 함유됨을 알 수 있었다.

Keywords

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