Effect of Oral Saccharomyces Cerevisiae Hansen CBS 5926 Therapy on Gastrointestinal Symptoms and Nutrition in Gastrectomized Patients

Saccharomyces Cerevisiae Hansen CBS 5926의 경구 투여요법이 위절제 환자의 위장관 증상 및 영양에 미치는 영향

  • Park, Do-Joong (Department of Surgery, Seoul National University College of Medicine) ;
  • Lee, Hyuk-Joon (Department of Surgery, Seoul National University College of Medicine) ;
  • Lee, Kuhn-Uk (Department of Surgery, Seoul National University College of Medicine) ;
  • Yang, Han-Kwang (Department of Surgery, Seoul National University College of Medicine)
  • 박도중 (서울대학교 의과대학 외과학교실) ;
  • 이혁준 (서울대학교 의과대학 외과학교실) ;
  • 이건욱 (서울대학교 의과대학 외과학교실) ;
  • 양한광 (서울대학교 의과대학 외과학교실)
  • Published : 2006.06.30

Abstract

Purpose: We aimed to investigate the effect of oral Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS 5926 therapy (Saccharomyces boulardii) on gastrointestinal symptoms and nutrition in gastrectomized patients. Materials and Methods: Ninety patients who underwent a gastrectomy due to early gastric cancer were randomly divided into case and control (placebo) groups and were given medicine or placebos for 12 weeks. The gastrointestinal symptom rating and the nutritional status were evaluated by using double blind methods at 4, 16, and 20 weeks after discharge. Results: The ratio of males to females was 2.3 : 1, and the mean age was $56.3{\pm}10.2$ years. The numbers of subtotal gastrectomies and total gastrectomies were 69 and 21, respectively. Fourteen (15.6%) patients dropped, of whom 5 belonged to the case group. Of the remaining 76 patients, those in the case group had higher levels of serum albumin (P=0.046). For patients who underwent subtotal gastrectomy (n=57), the case group had higher level of serum albumin (P=0.049). Conclusion: This double blind study showed that oral Saccharomyces boulardii therapy could improve the postoperative nutrition of gastrectomized patients because gastrectomized patients with oral Saccharomyces boulardii therapy had higher levels of serum albumin than the control group.

목적: 본 연구는 Saccharomyces boulardii가 위암으로 위절제술을 받은 환자에서 위장관 증상과 영양상태를 호전시키는지 평가하고자 하였다. 대상 및 방법: 2002년 12월부터 2004년 7월까지 서울대학교병원 외과에서 조기위암으로 위절제술을 받은 환자 90명을 대상으로 하여 시험군과 위약군(대조군)을 무작위 배정하여 12주 복용하게 하였다. 투약 전, 투약 12주 후, 투약종료 4주 후에 담당의사와 환자에 눈가림법을 적용하여 두 군의 위장관 증상과 영양 지표(혈액검사 및 체위)를 비교하였다. 결과: 남녀 비는 2.3 : 1이었고 평균 연령은 $56.3{\pm}10.2$세였다. 수술은 위아전절제술이 69예, 위전절제술이 21예였다. 연구가 시작된 후 중도 탈락한 환자가 14명(15.6%)이었고 이 중 시험군은 5명이었다. 위장관 증상에 있어서 시험군과 대조군 간의 의미 있는 차이는 보이지 않았다(P>0.05). 전체적으로(n=76)투약 종료 4주 후의 혈중 알부민이 시험군에서 더 높게 나왔다(P=0.046). 위아전절제술과 위전절제술을 나누어 비교하였을 때, 위아전절제술을 받은 환자들(n=57)에서 역시 투약 종료 4주 후의 알부민이 시험군에서 더 높게 나왔다(P=0.049). 결론: 위암으로 위절제술을 받은 환자에서 Saccharomyces boulardii를 투여한 시험군에서 혈중 알부민이 높게 나와 Saccharomyces boulardii가 위절제술 후 영양을 호전시키는데 도움을 줄 수 있겠다.

Keywords