A Study on the price of inpatient's meal by using cost analysis method

원가 분석을 이용한 병원 환자식 적정 가격 산정에 관한 연구

  • 오동일 (상명대학교 금융보험학부)
  • Published : 2006.04.01

Abstract

A controversy get more deeply intensified about the price of inpatient's meal provided in hospital as the Ministry of Health and Welfare declared the National Health Insurance will cover inpatient's meal from 2006. By using newly designed cost analysis method and stratification method of the population, the optimal price of inpatient's meal are derived based on the 71 sample hospitals. This study analyzed 71 samples based on the activity based costing(ABC) and the method of relative units value(RUV). The factors influencing the level of cost are found by linking the results of cost and statistical analysis. As the key factors influencing the cost are the number of employees in a nutrition department and a the number of meals provided to the patients, These factors should be considered when the optimal price of inpatient meals is set for the coverage of the National Health Insurance.

2006년 3 월부터 보건복지부에서는 비급여 항목으로 환자의 부담이 컸던 환자식을 급여화하기로 함에 따라 입원환자에 제공하는 병원에서 제공하는 환자식 가격과 관련한 논란이 심화되고 있다. 본 연구는 과학적 방법으로 병원 모집단을 층화 추출한 후 71 개라는 많은 병원 자료를 이용해 급식 유형별 원가와 적정가격을 산정한 우리나라 최초의 연구이다. 활동원가계산과 상대가치 개념을 사용해 급식 유형별 원가를 산출 한 후, 급식 유형별 원가에 영향을 미치는 변수를 알아보았다. 환자식 가격에 영향을 미치는 가장 의미있는 변수는 급식종사인력과 급식 수이므로 보험수가에서는 이들 변수를 고려하여야 한다.

Keywords