Abstract
The flash and fire point are the most important combustible properties used to determine the potential for the fire and explosion hazards of flammable material. The flash point is defined as the lowest temperature at which a flammable liquid gives off sufficient vapor to form an ignitable mixture with air near its surface or within a vessel. The fire point is the temperature of the flammable liquid at which there will be flaming combustion, sustained 5 seconds in response to the pilot flame. In this study, the flash points and fire points were measured to present raw data of the flammable risk assessment for acids, using Pensky-Martens Closed Cup(C.C.) apparatus (ASTM-D93) and Tag Open-cup (O.C.) apparatus(ASTM D 1310-86). The measured fire points were compared with the estimated values based on 1.11 times stoichiometric concentration. The values calculated by the proposed equation were in good agreement with measured values.
인화점과 연소점은 가연성 물질의 잠재적인 화재 및 폭발 위험성을 결정하는데 중요한 연소 특성치들이다. 인화점은 가연성 액체에서 발생한 증기가 공기와 혼합하여 가연성 혼합기체를 형성하여 인화할 수 있는 액체의 최저 온도로 정의 한다. 연소점(fire point)은 가연성 액체 표면에 시험염(pilot flame)을 접촉시켰을 때 5초간 발염연소를 지속하는 액체의 온도를 말한다. 인화점은 여러 문헌에서 소개가 되고 있지만, 연소점은 연소의 지속성(sustenance)을 나타내는 중요한 자료임에도 불구하고 관련 문헌은 소수에 불과하다. 본 연구에서는 산류에 대해 Pensky-Martens 밀폐식 장치(ASTM-D93)와 Tag 개방식 장치(ASTM D1310-86)를 이용하여 하부인화점 및 연소점을 측정하였고, 측정된 값은 화학양론계수의 1.11배를 근거로 예측 값과 비교하였고, 제시된 식은 실험값과 잘 일치하였다.