DOI QR코드

DOI QR Code

Effects of Molasses Supplementation Levels to Daesihotang (Herbal Medicine) Meal on Quality of Silage and the Palatability in Goats

당밀의 첨가가 대시호탕(한약제)박 사일리지의 품질과 산양의 기호성에 미치는 영향

  • Published : 2006.10.31

Abstract

Two experiments were conducted to investigate the effects of molasses supplementation levels to silage materials in ensiling herbal medicine meal on the quality of silage, and its palatability in Korean native goats. In experimentⅠ, molasses were added at the levels of 0, 0.5, and 1.0% to herbal medicine (Deasihotang) meal, with three replicates per each level. They were kept at room temperature for 40 d in glass bottles in order to get silage samples. In experiment Ⅱ, nine 1.5-yr-old Korean native female goats were employed to measure their palatability. In experimentⅠ, lactic acid contents in molasses treatments were significantly (p<0.05) higher, and pH and butyric acid contents was lower than those of non-molasses control treatment. In addition, molasses treatments increased total microbial cell counts in MRS medium for lactobacillus, but decreased total microbial cell counts in PDA medium for fungi. Molasses supplementation to silage materials increased in vitro dry matter disappearance rate. Molasses supplementation tended to increase silage intake in Korean native goat (experiment II), however, the difference was not significant. It is concluded that molasses supplementation to silage materials in ensiling Daesihotang meal could improve its preservability and palatability, the larger the amount the better the quality.

본 연구는 당밀의 첨가수준이 한약제박 사일리지의 품질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 두 가지 실험을 실시하였다. 실험 Ⅰ에서는 당밀의 첨가수준이 대시호탕박 사일리지의 품질에 미치는 영향을 조사하기 위하여 0, 0.5 및 1.0%의 당밀 첨가수준에 3반복의 실험을 실시하였다. 실험 Ⅱ에서는 우리나라 재래산양의 대시호탕박 사일리지의 기호성을 측정하였다.본 실험에서 얻어진 결과를 요약하면 실험 Ⅰ에서, 당밀 1% 첨가구가 0.5% 첨가구 및 대조구보다 조단백질 및 유산의 함량이 유의하게(P<0.05) 높았고, pH와 낙산함량은 유의하게 낮았다. 또한 사일리지의 총균수(total microbial cell)는 당밀 첨가구가 유산균 배지인 MRS에서는 많게 나타났고, 곰팡이 배지인 PDA에서는 적은 결과를 나타내었다. 그리고 in vitro 소실율에 있어서도 당밀 첨가수준이 증가할수록 소실율이 증가하는 경향이었다.실험 Ⅱ에서는 모든 처리구에서 30분 및 6시간 동안의 섭취량은 유의한 성적은 아니지만 당밀 첨가수준이 증가할수록 많아지는 경향을 나타내었다.이상의 결과를 종합하면 대시호탕박은 열탕처리를 거침으로 인하여 수용성 탄수화물이 부족할 것으로 사료되는 바, 이에 대하여 수용성탄수화물을 보충하는 방법으로 당밀을 첨가하여 사일리지를 제조하는 것은 매우 유용한 수단이라고 생각되며, 이로 인하여 한약제박 사일리지의 보존성도 향상된다고 하겠다.

Keywords

References

  1. AOAC. 1995. Official Method of Analysis. (16th ed.) Association of Official Analytical Chemists. Washington. D. C
  2. Duncan, D. B. 1955. Multiple range and multiple F tests. Biometrics 11:1-42 https://doi.org/10.2307/3001478
  3. El-Yassin, F. A., Fontenot, J. P. and Chester-Jones, H 1991. Fermentation characteristics and nutritional value of ruminal contents and blood ensiled with untreated or sodium hydroxide-treated wheat straw. J. Anim. Sci. 69:1751-1759 https://doi.org/10.2527/1991.6941751x
  4. Goering, H. K. and Van Soest, P. J. 1970. Forage fiber analysis. ARS, USD Agric. Handbook
  5. Martin, L. C., Ammerman, C. B., Henry, P. R. and Loggins, P. E. 1981. Effect of level and form of supplemental energy and nitrogen 0111 utilization of low quality roughage by sheep. J. Anim. Sci. 53(2):479-488 https://doi.org/10.2527/jas1981.532479x
  6. McDonald, P. 1981. The biochemistry of silage. John Wiley and Sons Ltd. Chiehster. pp. 11, 31
  7. Pathak T. and Lee, N. H 1987. Effect of sugarcane molasses supplemented straw-manure silage on palatability and digestibility in sheep. Korean J. Anim. Sci.; 29(1):37-43
  8. Petersen, M. K., Thomas, V. M. and Rofflor, R. E. 1981. Reconstituted Kentucky bluegrass straw. I. ensiled with molasses and sodium or calcium hydroxides. J. Anim. Sci. 52(2):398-405 https://doi.org/10.2527/jas1981.522398x
  9. SAS. 1996. SAT/STAT user's guide. version 8, SAS Institute Inc, Cary, NC, U.S.A
  10. 森本宏. 1971. 動物營養學試驗法. 養賢當
  11. 고병대. 1995. 한약재 부산물과 비지박의 첨가급 여가 변양의 영양소 소화율 및 섭취행동에 미치는 영향. 강원대학교 석사학위논문
  12. 곽완섭, 박종문. 2003. 육계분 혐기 또는 퇴적 발효 사료 제조 시 당밀 첨가 및 펠렛화가 사료영양적 가치 및 사료 적응기의 한우 기호성 개선에 미치는 영향. 한국동물자원과학회지. 45(1):87-100
  13. 김대진, 김영규, 맹원재. 1994. 칩의 대량생산 이 용과 생리활성물질에 관한 연구. 한국영사료학회지 18(2): 122-129
  14. 김재황. 2005. 쑥 펠렛이 면양의 영양소 이용율 과 반추위내 발효특성에 미치는 영향. 한국동물 지원과학회지. 47(3):419-428
  15. 농림부 2004. 특용작물통계보고서. p.8
  16. 류경선, 송근섭. 1999. 당귀 부산물의 급여가 재 래닭의 생산성과 육질에 미치는 영향. 한국가금학회지. 26(4):261-265
  17. 맹원재, 윤광로, 신형태, 김대진. 1989. 사료분석 실험. 선진문화사
  18. 박상일, 조성구. 1995. 당귀와 시호의 가축 사료첨가제 이용연구. 농업산학 협동 논문집. 37:15-31
  19. 박종희. 2002. 한약백과 도감. 도서출판 신일상사. 서울
  20. 육창수, 김성만, 정진모, 정명숙, 김정화, 김승배. 1982. 한약의 약리 . 성분 . 임상 응용. 계축문화사 서울. p.342-345
  21. 조남일, 윤칠석, 이남형, 지규만. 1989. 유산균접종 및 당밀첨가가 볏짚계분발효사료의 발효양상 에 미치는 영향. 한국동물자원과학회지. 31(3): 162-169
  22. 최상숙. 1993 반추가축에 있어서 한약재 부산물의 사료적 가치에 관한 연구. 건국대학교 석사학위논문

Cited by

  1. Effects of Herbal Medicine By-products on Ruminal In vitro Degradability, In situ Disappearance, and Effective Degradability vol.48, pp.2, 2014, https://doi.org/10.14397/jals.2014.48.2.77
  2. Effects of Feeding Supplementation with Macsumsuk Powders and Herb Powders as a Feeding Supplement on the Fattening Performance and Serum profile of Fattening Hanwoo steers vol.49, pp.4, 2015, https://doi.org/10.14397/jals.2015.49.4.155