Current Research on Agriculture and Life Sciences
- Volume 24
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- Pages.29-35
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- 2006
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- 2287-271X(pISSN)
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- 2288-0356(eISSN)
Anti-Diabetic Effect of Puerarin Isolated from Puerariae Radix
갈근(葛根)으로부터 분리된 puerarin의 항당뇨 효과
- Lim, Hyun-Ae (Department of Animal Science and Biotechnology, Kyungpook National University) ;
- Lim, Ji-Sun (Department of Animal Science and Biotechnology, Kyungpook National University) ;
- Kim, Jong-Sang (Department of Animal Science and Biotechnology, Kyungpook National University)
- Published : 2006.12.31
Abstract
In this study we evaluated the anti-diabetic potential of Puerariae Radix and its isoflavone (puerarin) by investigating their inhibitory activities against digestive enzymes,
본 연구에서는 갈근 및 그의 주 이소플라본인 puerarin의 활성을 세포 수준에서 분석하였다. 먼저 갈근에 함유된 이소플라본의 양을 분석한 결과, puerarin이 총 이소플라본의 90 % 차지하였다. 다음으로는 puerarin의 항당뇨 활성을 검정한 결과 먼저 탄수화물 및 지방소화효소 저해활성에 대해서는 거의 미비한 것으로 나타났으나 인슐린 감수성 및 지방세포의 분화의 유도에 대해서는 농도 의존적으로 작용하는 것으로 관찰되었다. 따라서 puerarin은 지방조직내로 포도당의 흡수를 촉진함으로서 항당뇨 효능을 발휘하는 것으로 추정된다.