DOI QR코드

DOI QR Code

Evaluation on Feed-Nutritional Change of Food Waste According to Different Processing Methods and Trouble-shooting Strategy

음식물쓰레기의 가공처리방법별 사료영양소 함량 변화 평가 및 문제점 개선 방안

  • Jee, K.S. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University) ;
  • Baik, Y.H. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University) ;
  • Kwak, W.S. (Animal Science, School of Life Resource and Environmental Science, College of Natural Sciences, Konkuk University)
  • 지경수 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학 전공) ;
  • 백용현 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학 전공) ;
  • 곽완섭 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학 전공)
  • Published : 2005.08.31

Abstract

This study was conducted to introduce recycling procedures of food waste(FW) as feed according to the dehydration, semi-dehydration fermentation and liquid fermentation methods through the on-site survey of companies related, to trace physico-chemical components and nutritional losses depending upon the processing stage for each method and finally to suggest more desirable methodology for the efficient utilization of FW as animal feed. For the dehydration method, dewatering of FW alone reduced(P<0.05) moisture(approximately 10%) and ether extract contents and increased(P<0.05) fiber contents. Dewatering and subsequent dehydration of FW decreased(P<0.05) contents of ether extract, limiting amino acids such as lysine, methionine and histidine, pepsin digestibility of protein by half, and NaCl content by 40%, increased(P<0.05) contents of fiber, crude ash, Ca and P, and did not alter(P>0.05) pH. The semi-dehydration fermentation method of FW did not affect(P>0.05) the chemical components, pepsin digestibility of protein, pH and NaCl content. For the liquid fermentation method, pasteurization and fermentation of FW decreased(P<0.05) contents of dry matter, ether extract, crude fiber, lysine and NaCl; however, it did not affect(P>0.05) other chemical components, pepsin digestibility of protein and pH. Among the processing methods, nutrient losses were highest for the dehydration method(25% of metabolizable energy loss, 12% of organic matter loss) and little for the semi-dehydration and liquid fermentation methods. The on-site survey of companies related revealed that the existence of foreign materials in FW products were problematic for all the three companies surveyed, thus it was necessary to develop a more efficient screener. Before feeding FW-containing diets to pigs, high quality of protein and energy feedstuffs needed to be fortified for the dehydration method. For the semi-dehydration fermentation method, the scientific diet formulation technology was required at the initial mixing stage. For the liquid fermentation method, possibly most energetic and proteinaceous feeds needed to be supplemented for the normal animal growth.

본 연구는 음식물쓰레기의 건식 건조, 반건식 발효, 습식 발효 사료화 방법별로 대표적 업체를 방문하여 사료 제조 공정을 조사․소개하고, 사료화 방법별 공정별 음식물쓰레기의 물리화학적 성분을 추적하고, 영양소 손실율을 비교․평가하며, 사료화 방법별 문제점을 발굴하여 이의 개선 방안을 최종적으로 제시하기 위하여 실시하였다. 건식 사료화 방법의 경우, 탈수 공정은 원료 음식물쓰레기의 수분(10% 정도) 및 조지방 성분을 감소시키고(P<0.05), 섬유소(NDF, ADF, 조섬유소) 성분을 증가시켰다(P<0.05). 탈수․건조 공정은 원료 음식물쓰레기의 조지방과 필수아미노산 중 lysine, methio- nine, histidine 성분을 줄이고(P<0.05), 단백질의 pepsin 소화율을 반 정도로 감소시켰으며(P<0.05), 섬유소, 조회분, Ca, P 성분은 증가시켰다(P<0.05). pH는 차이가 없었으나(P>0.05), 염분은 40% 이상 감소하였다(P<0.05). 반건식 발효사료화 방법은 음식물쓰레기 혼합물의 일반 조성분, 단백질의 pepsin 소화율, 에너지 성분, pH 및 염분 농도에 별다른 영향을 미치지 않았다(P>0.05). 습식 발효사료화 방법의 경우, 멸균 전과 비교해서 멸균․발효 후에는 건물, 조지방, 조섬유소, lysine 성분이 감소하였으나(P<0.05), 그 외의 일반 조성분, 단백질의 pepsin 소화율 및 pH에는 차이가 없었다(P>0.05). 염분(5.16 vs 4.40%)은 9% 정도 감소하였다(P<0.05). 사료화 방법 중 건식 사료화 방법은 영양소 손실율(대사성에너지 24%, 유기물 12% 등)이 가장 높았으며(P<0.05), 반건식 및 습식 발효 사료화 방법은 미미한 영양소 손실을 보여주었다. 현장 업체 방문 조사 결과, 특히 아파트원 음식물쓰레기의 사료화 시 모든 처리 방법들 공히 제품에의 이물질 잔존 문제는 공통적으로 나타났으며, 완벽한 선별기의 개발이 요구되었다. 건식 사료화시 열처리에 따른 상당한 에너지 성분 감소와 단백질의 질적 저하는 다른 사료와의 배합비 설계시 양질의 에너지 및 단백질 사료의 보충을 필요로 하였다. 반건식 발효 사료화의 경우, 보조 사료와의 혼합시 과학적인 사료 배합비 설계가 요구되었다. 습식 발효 사료화 방법의 경우, 고수분 사료의 공급으로 인한 동물의 건물 섭취량 제한 현상으로 초래되는 동물 성장 저하 문제를 극복하기 위해서는 가능한 한 고영양성 사료를 보충하여야 할 것으로 사료되었다.

Keywords

References

  1. AOAC. 1990. Official Methods of Analysis (15th Ed.). Association of Official Analytical Chemists, Washington, D. C., USA
  2. Barth, K. M., Vander Noot, G. W., MacGrath, W. S. and Kornegay, E. T. 1966. Nutritive value of garbage as a feed for swine. II. mineral content and supplementation. J. Anim. Sci. 25:52-57 https://doi.org/10.2527/jas1966.25152x
  3. Chae, B. J., Choi, S. C., Kim, Y. G., Kim, C. H. and Sohn, K. S. 2000. Effects of feeding dried food waste on growth and nutrient digestibility in growing-finishing pigs. Asian-Australasian J. Anim. Sci. 13(9): 1304-1308 https://doi.org/10.5713/ajas.2000.1304
  4. Fiske, C. H. and Subbarow, Y. 1925. The colorimetric determination of phosphorus. J. Biol. Chem. 66:375-400
  5. Kwak, W. S. and Kang, J. S. 2005. Effect of feeding food waste-broiler litter and bakery byproduct mixture to pigs. Bioresource Technology 96:in press
  6. May, R. W. and Bell, J. M. 1971. Digestible and metabolizable energy values of some feeds for the growing pig. Can. J. Anim. Sci. 51:271-278 https://doi.org/10.4141/cjas71-040
  7. Myer, R. O., Brendemuhl, J. H. and Johnson, D. D. 1999. Evaluation of dehydrated restaurant food waste products as feedstuffs for finishing pigs. J. Anim. Sci. 77:685-692
  8. National Research Council. 1998. Nutrient Requirements of Swine (10th rev. ed.). National Academy Press. Washington, D. C., USA
  9. Noblet, J. and Perez, J. M. 1993. Prediction of digestibility of nutrients and energy values of pig diets from chemical analysis. J. Anim. Sci. 71:3389-3398
  10. Statistix7. 2000. User's Manual. Analytical Software, Tallahassee, FL, USA
  11. U.S. Congress. 1980. Swine Health Protection Act. Public Law 96-468, USA
  12. Van Socst, P. J. 1987. Nitrogen metabolism. In Nutritional Ecology of the Ruminant. Cornell University Press, Ithaca, New York, pp. 230-248
  13. Van Soest, P. J., Robertson, J. B. and Lewis, B. A. 1991. Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74:3583 https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2
  14. Westendorf, M. L.. Dong, Z. C. and Schoknecht, P. A. 1998. Recycled cafeteria food waste as a feed for swin: nutrient content, digestibility, and meat quality. J. Anim. Sci. 76:2976-2983
  15. Westendorf, M. L. 2000. Food waste as animal feed: An introduction. In: Food Waste to Animal Feed (Ed.), Iowa State University Press, Ames, Iowa, USA
  16. 곽완성, 강준석, 백용현, 지경수, 배지선, 김영일. 2004. 남은음식물의 양돈전용 완전발효사료화 기술. 제8회 심포지움: 폐자원 재활용 방향과 이용 기술 pp. 133-159. 한국폐자원사료화학회, 2004. 10. 28. 농촌진흥청 농촌자원개발연구소
  17. 남병섭, 정일병, 김영화, 문홍길, 김동훈, 허상만, 배인휴, 양철주. 2000. 남은 음식물 사료가 육성비 육돈의 성장과 도체특성에 미치는 영향. 한국동물자원과학회지 42(3):279-288
  18. 노경상. 2001. 남은음식물에 대한 안전관리 제도. 5th 심포지움, 남은음식물 안전 사료화 이용기술, 축산기술연구소, 수원
  19. 농림부. 2001. 유해사료의 범위와 기준. 농림부고시 제2001-61 호, 2001. 10.5
  20. 서희동. 1998. 음식물찌꺼기의 가축사료화. 남은 음식물 사료화 심포지움. 음식물찌꺼기사료화연구회, 축산기술연구소, 1998.2.4. 수원
  21. 소만호 1999. 남은음식물 사료화를 위한 추진상황 및 대책. 남은음식물 사료화 심포지엄. 남은음식물 사료화연구회, 축산기술연구소 1999. 7. 2. 수원
  22. 이기영. 1998. 음식물찌꺼기 사료화륜 위한 발효기술 개발. 남은음식물 사료화 심포지엄. 음식물찌꺼기사료화연구회, 축산기술연구소 1998. 2. 4. 수원
  23. 정완태, 이병석, 신기준, 차영호, 이왕식, 이성실. 1999.남은음식물 사료의 가축이용 기술. 남은음식물 사료화 심포지움. 남은음식물사료화연구회, 축산기술연구소, 1999. 7. 2 수원
  24. 정우진, 손영옥, 임계택, 김용웅, 김태환. 2001.남은 음식물의 고온숙성 발효 사료가 돼지의 성장 및 사료효율에 미치는 영향. 한국환경농학회지 20(2): 122-126
  25. 정재춘. 2001. 유기성폐기물의 자원화 현황 및 전망: 음식물쓰레기의 재활용 활성화 전략. 한국폐기물학회지 18(8):22-29
  26. 환경부. 2004. 2003 전국 폐기물 발생 및 처리 현황. 국립환경연구원, 환경부