The diameter and base curve changes of soft contact Lens by protein deposition

단백질 침착에 의한 소프트콘택트렌즈의 직경 및 곡률반경 변화

  • Park, Mi-Jung (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
  • Cho, Gyu-Tae (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
  • Shin, Sung-Hwan (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology) ;
  • Lee, Heum-Sook (Department of Food Science and Technology, Seoul National University of Technology) ;
  • Kim, Dae-Soo (Department of Visual Optics, Seoul National University of Technology)
  • 박미정 (서울산업대학교 안경광학과) ;
  • 조규태 (서울산업대학교 안경광학과) ;
  • 신성환 (서울산업대학교 안경광학과) ;
  • 이흠숙 (서울산업대학교 식품공학과) ;
  • 김대수 (서울산업대학교 안경광학과)
  • Received : 2005.04.06
  • Published : 2005.07.31

Abstract

The aim of the study was to investigate the diameter and base curve changes of soft contact lens by protein deposition. Soft contact lenses were soaked in artificial tear or protein solution which had the same composition with tear for 2min, 10min, 30min, 1hr, 3hr, 6hr, 12hr, and 24hr. Diameter and base curve changes of soft contact lenses were examined by using the high speed camera(Fastcam ultima 1024). The longer the soaking time of soft contact lenses in the artificial tear, the diameter and base curve changes of soft contact lenses was more increased. In the case of soft contact lenses adsorbed only protein, the similar pattern was shown and the diameter and base curve were decreased. However, the influence of calcium ion was found to be less than that of protein. These results suggest that the tear protein causes the diameter and base curve decrease of soft contact lens, which might be related to the discomfort after soft contact lens wearing.

본 연구는 단백질 침착에 의한 소프트콘택트렌즈의 직경 및 곡률반경의 변화를 밝히기 위해 수행되었다. 소프트콘택트렌즈를 인공누액 및 누액과 동일한 조성의 단백질 용액에서 2분, 10분, 30분, 1시간, 3시간, 6시간, 12시간, 24시간 담가둔 후, 고속촬영기(Fastcam ultima 1024)로 촬영하여 직경 및 곡률반경을 측정하였다. 인공누액에 오랫동안 담가둔 소프트콘택트렌즈일수록 소프트콘택트렌즈의 직경과 곡률반경의 변화가 컸다. 단백질만을 침착시킨 소프트콘택트렌즈의 경우도 유사한 양상이 나타나 직경 및 곡률반경이 감소하였다. 그러나 칼슘이온의 영향은 단백질에 비해 미약한 것으로 나타났다. 이상의 결과로 누액 단백질로 인하여 소프트콘택트렌즈의 직경 및 곡률반경이 감소되며, 이러한 결과는 렌즈 착용 후의 착용감저하와 관련이 있을 것으로 여겨진다.

Keywords