Characteristics of Extraction of Daidzein and Genistein in Soybean Using Sub/Supercritical Fluids

아임계/초임계 유체를 이용한 콩에 포함된 Daidzein과 Genistein의 추출특성

  • Choi, Du Young (Center for Advanced Bioseparation Technology and Department of Chemical Engineering, Inha University) ;
  • Zheng, Jinzhu (Center for Advanced Bioseparation Technology and Department of Chemical Engineering, Inha University) ;
  • Row, Kyung Ho (Center for Advanced Bioseparation Technology and Department of Chemical Engineering, Inha University)
  • 최두영 (초정밀생물분리기술연구센터, 인하대학교 화학공학과) ;
  • 정금주 (초정밀생물분리기술연구센터, 인하대학교 화학공학과) ;
  • 노경호 (초정밀생물분리기술연구센터, 인하대학교 화학공학과)
  • Received : 2005.01.13
  • Accepted : 2005.07.11
  • Published : 2005.10.10

Abstract

Daidzein and genistein were extracted from Korean soybean by supercritical $CO_2$ and sub/supercritical water. The extracted sample was analyzed by reversed-phase high performance liquid chromatography (RP-HPLC). The retention time, retention factor, column efficiency, column selectivity and resolution of aglycons were compared with the change in the temperature and pressure of supercritical fluid and ethanol concentration. The characteristics of extraction of daidzein and genistein were more affected by ethanol concentration using supercritical $CO_2$. The most desirable extraction yield was obtained by supercritical $H_2O$ with $400^{\circ}C$ and 250 bar. Generally, the extraction yield of aglycons increased over 10 times using supercritical $CO_2$ than sub/supercritical $H_2O$.

토종콩에 포함된 daidzein과 genistein을 초임계 $CO_2$와 아임계/초임계 $H_2O$를 이용하여 추출하였다. 추출액은 역상 고성능 액체 코토마토그래피(RP-HPLC)를 사용하여 분석하였다. 초임계 유체의 온도와 압력, 에탄올 농도의 변화에 따라서 비배당체의 체류시간, 체류인자, 컬럼효율, 컬럼의 선택도, 분리도를 비교하였다. 초임계 $CO_2$를 사용하였을 때, daidzein과 genistein의 추출특성은 온도와 에탄올농도의 영향을 주로 받았다. 아임계/초임계 $H_2O$를 사용하였을 때는 초임계 상태의 $400^{\circ}C$, 250 bar에서의 추출효율이 가장 우수하였다. 일반적으로 초임계 $CO_2$를 사용하는 경우, 초임계 $H_2O$에 비해서 약 10배 이상 비배당체의 추출수율이 증가하였다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 인하대학교, 한국과학기술연구원

References

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