Abstract
Se is well known as an anti-oxidant trace element and many customers are interested in an analysis and contents of Se in the various foodstuff samples. This study was aimed at establishig and comparing an analytical method for the determination of the Se in biological samples by neutron activation analysis using two nuclides, $^{75}Se$ and $^{77m}Se$. Keeping this objective, three NIST biological standard reference materials were chosen and the concentrations of the Se were determined under the prefixed analytical conditions such as the irradiation, decay and measurement time. The measured values by both analytical methods were evaluated with certified values. In addition, the detection limits and measurement uncertainty for the analytical results using $^{75}Se$ and $^{77m}Se$ were compared with each other.
셀렌은 항산화 작용을 하는 미량 원소로 잘 알려져 있으며 많은 고객들은 다양한 식품시료중의 셀렌의 농도 및 정량에 관심을 갖고 있다. 본 연구에서는 $^{75}Se$과 $^{77m}Se$ 핵종을 이용한 중성자 방사화 분석법에 의한 생물시료중의 셀렌 분석법을 확립하고 비교하고자 하였다. 이를 위하여 미국표준연구원의 3종의 인증 표준물질을 선택하여 미리 설정된 분석조건 (조사, 냉각 및 측정시간) 하에서 셀렌의 농도를 결정하였다. 두 가지 분석방법에 의한 측정값을 인증값과 평가하였으며 $^{75}Se$과 $^{77m}Se$의 측정값에 대한 검출한계와 불확도를 서로 비교 하였다.