A Status of Kitchen Planning of Units in Elderly Housing Facilities

노인주거시설 단위주호의 부엌가구디자인 및 사용실태

  • 주서령 (경희대학교 생활과학부 주거환경전공) ;
  • 김민경 (경희대학교 생활과학부 주거환경전공)
  • Published : 2005.11.30

Abstract

This study investigated the status of kitchen of units in elderly housing facilities and the housing needs of residents. Compared with a lot of comprehensive and alternative studies on elderly housing facilities until now, specialized studies of behavior of elderly housing life and detailed dimensional study have hardly made. Therefore we intend to examine the status of kitchen planning on representative elderly housing facilities in Korea. As the methods of this study, we executed a field study into 4 representative elderly housing facilities in Korea. We visited each 2 units out of the outstanding 4facilities and surveyed the total 8 kitchens. Then we analyzed the space planning and kitchen furniture design of them and the state of kitchen commodities, and measured the kitchen equipment. In addition, we executed interview about satisfaction, preference, use from the residents. As a result, we could find out that depending on whether residents were sewed with meal offered from the facilities or not, the pattern of usage and commodities were quite different. It is necessary to supply the simplest spaces just for preparing some refreshment and tea are suitable. And for the self-cooking residents, much larger cabinets and utility rooms are additionally needed. Safety and functional aspect were quite well designed. Washing machines are usually built-in the kitchen cabinets, and residents are satisfied with this arrangement. We hope that the supplementary study about old people habit and behavior will be a good data of kitchen planning for Korean-type elderly housing units of facilities.

본 연구는 노인주거시설 단위주호의 부엌을 대상으로 하여 사용 실태 및 거주자의 요구를 조사한 것이다. 지금까지의 노인주거에 관한 연구를 보면, 포괄적이고 대안적이어서 자세한 차원의 노인주거생활에 대한 연구로는 부족했다. 그러므로 노인에게 적합한 한국형 노인주거의 부엌 계획을 개시하고자 한다. 이에 따라, 우리는 대표적인 노인시설 4곳을 직접 방문하여, 독립적으로 또는 공동으로 시설에 거주하는 65세 이상 건강한 노인을 대상으로 하여 조사가 진행되었다. 4개의 시설에 각각 2단위주호를 방문하여 총 8개의 부엌을 조사 하였고,조사대상자의 단위주호의 공간계획과 부엌가구의 디자인을 살펴보고, 실측하였으며 또한, 조사대상자의 만족과 선호 그리고 부엌사용에 관한 설문조사를 실시하였다. 조사한 결과, 시설에서 제공하는 식사서비스를 이용하는가에 따라 부엌의 이응정도와 사용방법 지 차이를 발견할 수 있었다. 식사서비스를 이용하는 거주자에게는 차나 다과의 준비를 위한 공간만이 필요함을 알 수 있었고 단위주호 내에서 직접 식사를 하는 거주자는 좀 더 큰 수납장과 다용도실이 추가적으로 필요하였다. 안전과 기능적인 측면으로는 잘 디자인되어 있었고, 대체로 세탁기는 부엌 수납장에 빌트인 되어 있었는데 대부분의 거주자들은 이 것에 만족하고 있었다. 본 연구결과 노인의 거주양상과 생활방식의 차이에 관한 연구를 통한 한국형 노인주거시설의 부엌 계획을 위한 기초자료로 활용되어지기를 기대한다.

Keywords