Abstract
This study was conducted to evaluate the feeding value of the Flammulina veluipes media by-product(FMB) in laying hens(Hy-Line Brown). A total of three hundreds sixty were fed corn-soy based experimental diets containing 0(control), 5.0(T1), and $10\%(T2)$ FMB for 12 weeks. There were no significant differences among the treatments in egg production, egg weight, egg mass, feed conversion and viability during the experimental period. Feed intake was significantly(P<0.05) lowered in control(120.5g) than 72(123.9g). There were no significant differences among the treatments eggshell breaking strength, thickness and haugh unit, whereas the yolk color of T1 and T2 were significantly love. than control(p<0.05). In conclusion, the FMB can be used as resource of feed in laying hen feed at $5.0\%$ level without effect on performance and egg qualify. However, dietary pigments must be added when the FMB was used as a feed ingredients more than $10\%$ in diets.
팽이버섯 배지 부산물(F. velutipes media by-product)의 사료 자원화를 위하여 산란계 사료에 0, 5 및 $10\%$를 12주간 하이라인 갈색산란계 360수에게 급여하였다. 전 시험 기간 동안의 산란율, 난중, 산란량, 사료요구율 및 생존율은 대조구와 차이를 보이지 않았다. 사료섭취량은 대조구에서 120.5g 으로 T2의 123.9g보다 유의적으로 적었다(p<0.05). 난각강도, 난각두께 및 호우유니트도 시험 전 기간 동안 처리구간에 차이를 보이지 않았다. 그러나 난황색은 대조구, T1, T2에서 각각 7.92, 7.29 및 6.83으로 대조구에 비하여 T2에서 유의적으로 낮았다(p<0.05). 결론적으로 팽이버섯배지부산물을 산란계 사료원료로서 $5\%$를 급여하여 대조구와 비교시 생산성 및 계란의 품질에 미치는 영향이 없었으므로 사료자원으로 이용이 가능하지만, $10\%$를 급여시에 난황색이 현저하게 저하되었으므로 착색제의 첨가가 필요하다고 사료된다.