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Effect of Light Transmittance Control on the Root Yield and Quality during the Growing Season of Panax ginseng

생육시기별 광량조절이 인삼의 수량 및 품질에 미치는 영향

  • Published : 2004.12.01

Abstract

This study was conducted to compare the root weight, yield, quality of fresh and red ginseng roots and crude saponin content in roots between fixing light transmittance(Control) and changing light transmittance(C.L.T.) during the ginseng growing seasons. The root weight in C.L.T. was higher than control by $35{\%}$ in early growth stage, $28{\%}$ in middle growth stage and $26{\%}$ in late growth stage in 6 years old ginseng plant. Root yield per 10a in C.L.T. was increased about $40{\%}$ as compared with that of control, also 1st and 2nd grade of fresh ginseng roots in C.L.T. was higher $(50.3{\%})$ compared with that $(12.9{\%})$ of control. The specific gravity of ginseng roots grown under the C.L.T. was exhibited the sig­nificant difference than control during the growing season in 4 and 6 years old ginseng plants. Red ginseng quality in C.L.T. was not only improved remarkably due to the increasement of heaven and earth grade red ginseng but also increased in crude saponin content than control. Therefore it needs to change the light transmittance(increasing light dur­ing low temperature periods and decreasing light during high temperature period) during the growing season for high yield and good qualities of ginseng roots.

전 생육기간동안 해가림내의 투광율을 약$8{\%}$로 고정한 대조구와, 생육시기별로 투광율을 $6{\%}$$18{\%}$로 조절한 투광량 조절구의 생육시기별 근 개체중 변화, 근 수량, 수삼 및 홍삼품질, 조 saponin 함량 차이를 조사한 결과는 다음과 같다. 6년근시 생육시기별 근 개체중 변화를 조사한 결과 생육시기에 따른 광량조절구가 대조구에 비해 생육후기에 $26{\%}$정도 증가되는 효과를 나타내었다. 그리고 10a당 근 수량은 광량조절구가 대조구에 비해 $40{\%}$정도 증수되었고, 수삼품질은 광량조절구가 1,2등급 비율이 $50.3{\%}$로 대조구의 $12.9{\%}$에 비해 현저히 증가되는 효과를 얻었다. 또한 생육시기별 근 비중을 조사한 결과 광량조절구가 대조구에 비해 4,6년근시 모두 전엽기, 생육중기 및 후기의 근 동체 비중이 유의성 있게 증가되었다. 홍삼품질에 있어서 고급홍삼인 천지삼 생출율은 광량조절구가 $46.4{\%}$로 대조구의 $8.0{\%}$에비해 5배 이상 증가되는 것으로 나타났고, 조 saponin함량에 있어서도 광량조절구가 대조구에 비해 증가되는 경향을 보였다. 이상의 결과를 종합하면 고품질 안전 다수확 재배를 위해서는 저온기(생육초기 및 후기)에 투광율을 증가시키고, 고온기(생육중기)에 투광율을 감소하여 근 비대 및 수삼품질을 향상시키기 위해서 인삼 생육시기별로 투광량을 조절하는 것이 필요하다.

Keywords

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