초록
불가사리와 조개껍질의 폐 수산자원을 개량제로 이용한 도시하수 슬러지의 탈수능 향상 연구를 수행하였다. 불가사리와 조개껍질을 105∼$700^{\circ}C$로 열처리하여 사용하였으며, 탈수방법으로는 원심분리와 벨트프레스를 사용하였다. 총 고형물 기준으로 개량제를 1∼8g/100mL 주입하여 탈수 후 슬러지 케익의 함수율을 15∼22% 저감시키는 결과를 얻었다. 개량제 주입 후 슬러지의 탈수 특성을 평가하기 위하여 CST(Capillary Suction Time)를 측정하였다. 불가사리 첨가 후 CST는 증가하는 경향을 나타내었으나, 조개껍질 첨가 후 CST는 감소하는 경향을 나타내었다. 조개껍질이 불가사리보다 탈수 효율이 나은 결과를 보였으며, 열처리 온도에 대한 효과는 무시할 수 있을 정도로 적게 나타났다.
A study on the enhancement of the dewaterability of sewage sludge was carried out by using the sea waste materials as a dewatering aid. It was made from a starfish and a shell by heating at $105∼700 ^{\circ}C$ and centrifuge and belt press were used as a mechanical dewatering process. The moisture content of sludge cake was reduced by 15∼22% (w/w) after addition of the dewatering aid at the dose of 1∼8 g/100mL of digested sludge. CST (capillary suction time) was measured to evaluate the effect of dewatering aid on sludge dewatering properties. CST was reduced after addition of a shell while increased after addition of a starfish. Enhancement of dewaterability after addition of a shell was better than that of a starfish. The heating temperature effect of the dewatering aid on dewaterability was not clear.