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Effects of Phosphate Application Rate on Growth Characters, Forage Yield and Feed Value of Jeju Native Soybean

제주 재래대두의 인산시비량 차이가 생육형질, 수량 및 사료가치에 미치는 영향

  • Published : 2003.09.01

Abstract

This study was conducted to determine the response of main growth characters, yield and chemical composition of Jeju native soybean based on the difference between phosphate rates (0, 50, 100, 150, 200, 250kg/ha) from May 11 to September 10 in 2002 in Jeju island. Days to flowering was delayed from 92 days to 97 days as the increasing of phosphate rate. Also plant height grew longer from 109cm to 124cm. The number of branches and leaves, stem diameter, root length and weight of root grew powerful as phosphate rate increased from 0 to 250kg/ha. Fresh forage yield was 26.5MT/ha in the nonphosphate plot and then was 36.9MT/ha as phosphate rate increased to 250kg/ha. And the difference between 200kg/ha and 250kg/ha in phosphate rate was not significant. Dry matter, crude protein and TDN yield increased 6.0∼7.9MT/ha, 0.9∼1.4MT/ha and 3.4∼4.9MT/ha respectively, as the increasing of phosphate rate. Also crude protein, crude fat, NFE and TDN content increased 15.5∼18.3%, 2.2∼3.3%, 42.5∼43.5%, and 56.7∼61.9% respectively. In contrast with this, crude fiber and crude ash decreased 32.1∼28.1% and 7.7∼6.8% respectively. To reach the climax of forage yield was estimated optimum phosphate rate to be 200kg/ha.

본 시험은 제주지역의 화산회토양에서 인산시비량 차이(0, 50, 100, 150, 200, 250kg/ha)에 따른 제주재래 대두의 생육형질, 수량 및 사료가치 변화를 구명하기 위하여 2002년 5월 11일부터 2002년 9월 10일까지 시험하였다. 인산시비량이 0에서 250kg/ha로 증가함에 따라 개화기까지의 일수는 92일에서 97일로 지연되었고, 초장은 109cm에서 124cm로 커졌다. 분지수, 엽수, 경직경, 근장 및 근중 등도 인산시비량이 증가함에 따라 점차적으로 우세하였다. 생초수량은 무인산구에서 26.5MT/ha였으나 인산시비량 증가에 따라 점차적으로 증가되어 200kg과 250kg/ha 시비구에서는 각각 36.5MT/ha, 36.9MT/ha로 증수되었으나 두 시비구간의 유의한 차이는 없었다. 인산시비량이 증가함에 따라 건물수량은 6.0MT/ha에서 7.9MT/ha로, 단백질수량은 0.9MT/ha에서 1.4MT/ha로 TDN 수량은 3.4MT/ha에서 4.9MT/ha로 증수되었다. 인산시비량이 증가함에 따라 조단백질 함량은 15.5%에서 18.3%로, 조지방 함량은 2.2%에서 3.3%로, 가용무질소물은 42.5%에서 43.5%로, TDN 함량은 56.7%에서 61.9%로 증가되었으나 이와는 반대로 조회분은 32.1%에서 28.1%로, 조회분 함량은 7.7%에서 6.8%로 감소되었다. 제주지역의 화산회토양에서 제주재래 대두의 사초수량을 최고로 올릴 수 있는 적정 인산시비량은 200kg/ha로 추정할 수 있었다.

Keywords

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