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Effects of Planting Density on Growth Characters, Forage Yield and Feed Value of Jeju Native Soybean

제주 재래대두의 재식밀도에 따른 생육형질, 수량 및 사료가치에 미치는 영향

  • Published : 2003.09.01

Abstract

Jeju native soybean was grown at five plant densities(30${\times}$30cm, 30${\times}$25cm, 30${\times}$20cm, 30${\times}$15cm, 30${\times}$10cm) from May 11 to September 10 in 2002 in Jeju island to determine the optimum plant density. Days to flowering was delayed from 94 days to 98 days as increasing of plant density. Plant height was 103cm at 30${\times}$30cm plot, as plant density increased, was 117cm at 30${\times}$10cm plot. As plant density increased, the number of branches and leaves, stem diameter, weight of plant, root length and weight of root grew low. As plant density increased from 30${\times}$30cm to 30${\times}$15cm, fresh forage, dry matter, crude protein and TDN yield increased 23.3∼36.5MT/ha, 5.1∼8.0MT/ha, 0.8∼1.4MT/ha and 2.9∼4.8MT/ha respectively, but decreased at 30${\times}$10cm plot. As plant density increased, crude protein, crude fat, NFE and TDN content increased 16.2∼17.9%, 2.7∼3.7%, 37.6∼40.7% and 56.1∼60.0% respectively. In contrast with this, crude fiber and crude ash decreased 34.9 ∼30.8% and 8.6∼7.2% respectively. To reach the climax of forage yield was estimated optimum plant density to be 30${\times}$15cm.

본 시험은 제주지역에서 재식밀도(30${\times}$30cm, 30${\times}$25cm, 30${\times}$20cm, 30${\times}$15cm, 30${\times}$10cm)에 따른 제주재래 대두의 생육형질, 수량성 및 사료가치를 검토하고 가축조사료로 이용하기 위하여 2002년 5월 11일부터 9월 10일까지 수행하였던 결과는 다음과 같다. 개화기까지의 일수는 밀식함에 따라 94일에서 98일로 지연되었다. 초장은 30${\times}$30cm 재식구에서 103cm로 작은 편이었으나 밀식할수록 점차적으로 커져서 30${\times}$10cm 재식구에서 초장은 117cm 였다. 분지수, 엽수, 경직경, 개체중, 근장 및 근중은 밀식할수록 낮아지는 경향이었다. 재식밀도가 30${\times}$30cm에 30${\times}$15cm로 밀식함에 따라 생초수량은 23.3MT/ha에서 36.5 MT/ha로, 건물수량은 5.1MT/ha에서 8.0MT/ha, 단백질수량은 0.8MT/ha에서 1.4MT/ha로, TDN 수량은 2.9MT/ha에서 4.8MT/ha. 증수되었으나 그 이상인 30${\times}$10cm 재식구에서는 감수되는 경향이었다. 밀식함에 따라 조단백질 함량은 16.2%에서 17.9%로, 조지방 함량은 2.7%에서 3.7%로, 가용무질소물은 37.6%에서 40.7%로, TDN 함량은 56.1%에서 60.0%로 증가되었으나 이와는 반대로 조섬유 함량은 34.9%에서 30.8 %로, 조회분 함량은 8.6%에서 7.2%로 낮아지는 경향이었다. 제주지역의 기상, 토양 등의 환경조건에서 제주 재래대두의 수량성을 최고로 높일 수 있는 적정 재식밀도는 30${\times}$15cm로 추정할 수 있었다.

Keywords

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