복합미생물 발효제(Eco-Farm$^{(R)}$ ) 급여가 비육돈 생산성과 돈사 환경개선에 미치는 영향

Effects of Dietary Supplementation of Fermented Microbial Complex (Eco-Farm$^{(R)/}$) on Performance of Finishing Pigs and Air Quality in Finishing Building

  • 김두환 (진주산업대학교 동물생명산업 지역협력연구센터) ;
  • 정치섭 (주식회사 세농)
  • 발행 : 2003.08.01

초록

본 시험은 L. casei, S. lactis, C. utilis, M. heimalis, S. albus, R. palustris, R. sphaeroides 통의 유용미생물이 혼합된 복합미생물 발효제를 비육돈 사료에 0.5% 및 1% 수준으로 첨가하여 급여할 경우 증체량, 사료섭취량, 사료요구율, 비육돈사내 암모니아, 황화수소 및 이산화탄소 농도에 미치는 영향을 분석하기 위하여 3처리$\times$3반복$\times$15두로서 총 135두를 공시하여 실시하였는데, 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 복합미생물 발효제 급여는 일당증체량에는 영향을 미치지 않았으나, 사료섭취량은 0.5% 급여구가 가장 낮았으며(p<0.05), 사료 요구율은 복합미생물 발효제 급여로 개선되는 경향을 나타내었고 0.5% 급여구가 가장 우수하게(p<0.05) 나타났다. 2. 복합미생물 발효제 급여가 비육돈사내 환경개선에 미치는 영향은 긍정적인 것으로 평가된다. 복합미생물 발효제 급여는 돈사내 암모니아 농도를 30% 이상 저감시키는 효과가 인정되었으며, 황화수소 농도는 복합미생물 발효제 1% 급여구에서 대조구에 비하여 뚜렷한 저감 효과를 나타내었다. 그러나 이산화탄소 농도에는 영향을 미치지 않았다. 이상의 결과를 요약해보면 비육돈에 대한 복합미생물 발효제 40일 간의 급여는 사료요구율을 개선시키고, 돈사내 암모니아 및 황화수소 농도에 영향을 미치며, 암모니아의 경우 30% 이상의 저감효과가 인정되어 복합미생물 발효제는 돈사 환경개선에 효과적인 것으로 판단된다.

This experiment was carried out to investigate the effect of dietary supplementation of fermented microbial complex(Eco-Farm$^{(R)}$) on performance of finishing pigs and indoor air quality in finishing building. A total 135 crossbred [(Landrace ${\times}$ Yorkshire) ${\times}$ Duroc] pigs were randomly arranged into nine groups and assigned to three treatments. Pigs were fed a basal diet supplemented with 0, 0.5 and 1% level of fermented microbial complex(Eco-Farm$^{(R)}$) until the market weight for 40 days of the experimental period. Average daily feed intake and feed conversion ratio were significantly improved (p<0.05) with dietary supplementation of 0.5% fermented microbial complex (Eco-Farm$^{(R)}$): however, average daily gain was not affected by dietary supplementation of fermented microbial complex(Eco-Farm$^{(R)}$). Indoor ammonia and hydrogen sulfide concentrations in the finishing building were significantly(p<0.05) decreased by dietary supplementation of fermented microbial complex(Eco-Farm$^{(R)}$) compared with those of control, however, indoor carbon dioxide concentration was not affected by dietary supplementation of fermented microbial complex(Eco-Farm$^{(R)}$). In conclusion, the results obtained from this experiment suggest that the dietary supplementation of fermented microbial complex(Eco-Farm$^{(R)}$) for finishing pigs improved performance and indoor air quality in the finishing building.hing building.

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