Abstract
Traditional soybean sprouting bucket has some problems which are putrefaction and growing inhibition by the high temperature and carbon dioxide in the bucket during culturing. To solve this problems we developed the new soybean sprouting bucket. The new bucket consisted a square shaped bottom which has 5 draining holes (each 10 mm in dia, 2 mm in height) and four side wall which has two rectangular shaped holes (10 cm long, 0.5 cm wide), and the support vessel which 592 tiny draining holes whose center attached a pipe with 36 small holes (each 2 mm in dia). The new one showed lower temperature and carbon dioxide content during culturing, and the putrefaction was lower, whereas growing degree was higher during culturing at 25$\pm$1$^{\circ}C$ than the traditional bucket.
본 연구는 기존의 콩나물 재배통이 가지는 재배 중 발생하는 재배통 중심부의 고온과 탄산가스 수준의 증가로 인한 부패현상과 생육저해 문제를 해결하기 위한 것이다. 이 문제를 해결하기 위해서 원리적으로는 콩나물 재배통 내의 공기와 재배실과의 공기치환이 보다 원활히 일어나도록 한 것으로, 콩나물 재배통을 재배통과 콩나물 받침그릇으로 구성하였는데 재배통의 바닥에는 직경 10 mm, 높이 2 mm인 배수구 겸 물 고임 턱 다섯 개를 두었고 재배통 벽에는 폭 0.5cm, 길이 10 cm의 홈을 두었다. 재배통 속에 넣어 사용하는 콩나물 받침그릇에는 바닥에 배수구가 592개 형성되고 그 바닥 중앙에 직경 2 mm인 구멍 36개가 형성된 공기 치환파이프를 부착하여 콩나물 받침 그릇으로 구성하였다. 이렇게 구성한 개량콩나물 재배통은 25$\pm$1$^{\circ}C$에서 재배한 결과 기존 재배통보다 재배기간 동안 재배통 내의 탄산가스 수준과 온도가 낮았고, 그 결과 부패율은 낮고 성장 정도는 높은 결과를 얻었다.