Abstract
This study was carried out to investigate the effects of the inoculated diet with Paecilomyces japonica on weight gain, feed efficiency and cordycepin contents in the breast and thigh meats of broilers. One hundred and twenty broiler chicks were divided into four dietary groups ; 1) control (basal diet), 2) T1 (substituted with 5% inoculated diet), 3) T2 (substituted with 10% inoculated diet) 4) T3 (substituted with 20% inoculated diet) during 4 weeks. Cordycepin contents of inoculated diet with Pacilomyces japonica was significantly higher than before inoculation (P<0.05). Body weight gain and feed efficiency were highest in T1 group when fed starter diet (P<0.05) but these were lowest in T3 group fed when fed finished diet (P<0.05). Body weight gain and feed efficiency were the lowest in T2 group for overall period than other groups. Cordycepin contents of breast and thigh meats were significantly higher in Pacilomyces japonica groups than control at 5 weeks of age (P<0.05). However, it was similar among the T1, T2 and T3 groups. These results indicated that body weight gain and feed efficiency tended to increase in birds fed replaced 5% inoculation diet Cordycepin contents of breast and thigh meats would be increased significantly in birds fed inoculated diet (P<0.05).
본 연구는 눈꽃 동충하초(Paecilomyces japonica)의 접종사료 급여가 육계의 증체량, 사료효율 및 닭고기 중에 전이되는 cordycepin의 함량에 미치는 영향을 구명하기 위하여 실시하였다. 120마리의 초생추를 기초사료만 급여한 대조구, Paecilo-myces japonica 접종사료 5% 대체한 T1, 접종사료 10% 대체한 T2및 접종사료 20% 대체한 T3의 4 처리구로 구분하여 2∼5주령간(4주 동안) 사양실험을 진행하였다. 눈꽃 동충하초가 접종된 사료 중의 cordycepin의 함량은 미접종 사료보다 유의하게 높았다(P<0.05). 증체량 및 사료효율은 사육 전기에 T1 구에서 현저하게 개선되었지만(P<0.05),사육 후기에는 T3 처리구에서 가장 낮게 평가되었으며(P<0.05), 사육전 기간에 증체량 및 사료효율은 T3구가 다른 처리구보다 낮아지는 경향을 보였다 사양시험 종료 후, 가슴살과 대퇴부살 중에 검출된 코디세핀(Cordycepin)의 함량은 동충하초 처리구에서 대조구보다 통계적으로 높았지만(P<0.05).동충 하초 처리구간에 cordycepin 함량은 차이가 없었다. 본 연구결과로 증체량 및 사료효율은 눈꽃동충하초 접종사료 5% 대체구(T1)에서 개선되는 경향을 보였으며, 가슴살 및 대퇴부살에서 코디세핀(Cordycepin)의 함량은 눈꽃동충하초 접종사료의 급여로 높게 나타났다(P<0.05).