Rapid Analysis of Major Putrefactive Metabolites by GC and GC/MSD

GC 및 GC/MSD를 이용한 주요 분변 부패산물 신속분석법

  • Published : 2003.02.01

Abstract

A simple, reproducible, and rapid gas chromatographic method for putrefactive metabolite determination in feces was developed. The method involves the direct injection of fecal supernatants into the gas chromatograph, without pretreatment. The mass spectra of these metabolites were obtained using an HP 5971 mass selective detector operated in electron impact (EI) ionization mode. This method produced sharp peaks and allowed the simultaneous determination of fecal putrefactive metabolites.

대표적인 부패산물들로 잘 알려진 indole, skatole, 그리고 $\rho$-cresol 등을 측정하기 위한 방법으로 HPLC, spectrophotometric 법, 그리고 GC 및 GC/MSD 방법 등이 있으며, 수십년 간에 걸쳐 이러한 물질들의 분석이 이루어져 왔다. 본 연구에서는 많은 전처리 과정을 생략하여 분석물의 손실을 최소화하면서 GC 및 GC/MSD를 이용하여 쉽고 빠르게 측정할 수 있는 조건과 방법을 확립하였다. 측정사료는 건강한 성인 남녀의 분변이었으며, 내부 표준물질로 4-isopropylphenol을 사용하였으며, 분변 중 indole의 함량은 10~90 ppm 수준이었으며, skatole의 경우에는 약 40 ppm 정도로 검출되었다. 또한, $\rho$-cresol은 30~300 ppm 수준으로 그 분포 범위가 아주 넓게 나타났었다. GC/MSD를 이용하여 시료 중상기 물질들을 정성적으로 정확히 확인할 수 있었다. DB-17 capillary 컬럼을 이용하여 시료의 전처리 과정을 생략하여도 분석하려던 부패산물의 정성 및 정량에 방해되는 불순 peak는 없었고, 분리능도 매우 우수하였으므로 보다 빠르고 신속하게 상기 물질들을 확인할 수 있었다. 향후 본 연구를 통해 개발된 신속분석법이 분변에 존재하는 주요 부패산물들의 정량에 유용하게 사용되리라 판단된다.

Keywords

References

  1. Kor. J. Food Sci. Technol. v.34 Characterization of Bacillus polyfermenticus SCD for oral bacteriotherapy of gastrointestinal disorders Paik, H.-D.;M.-Y. Jung;H.-Y. Jung;W.-S. Kim;K.-T. Kim
  2. Kor. J. Appl. Microbiol. Biotechnol. v.24 Effects of the lactic acid bacteria administration on fecal microflora and putrefactive metabolites in healthy adults Shin, M. S.;Y. J. Kim;H. S. Bae;Y. J. Baek
  3. Agric. Ecosys. Environ. v.25 Odors of swine waste hagoons Hammond, E. G.;C. Heppener;R. J. Smith
  4. Am. J. Clin. Nutr. v.32 Micorbial metabolites of tryptophan in the intestinal tract with special reference to skatole Yokoyama, M. T.;J. R. Carlson
  5. Agric. Wastes v.10 Indicators of piggery slurry odour offensiveness Williams, A. G.
  6. Agric. Envir. v.3 Sampling, characterization and analysis of malodours Schaefer, J.
  7. Agric. Envir. v.5 Origin of objectionable odorous components in piggery wastes and the possibility of applying indicator components for studying odour development Spoelstra, S. F.
  8. Processings of International Round Table on Swine Odor Control Microbial Production of Odor Components Mackie, R. I.
  9. Bull. Chem. Soc. Japan v.50 Odor and volatile compounds in liquid swine manure. Ⅰ. Carboxylic acids and phenols Yasuhara, A.;K. Fuwa
  10. J. Chromatogr. v.638 Determination of 22 protein amino acids as N(O)-tert-butyldimethylsilyl derivartives by gas chromatography Woo, K. L.
  11. Kor. J. Food Sci. Ani. Res. v.16 Determination of skatole and indole in backfat of Korean pigs by HPLC Yoo, I. J.;Y. S. Kim;W. M. Park;C. J. Kim
  12. Intestinal Bacteria and Health Mitsuoka, T.
  13. Agric. Biol. Chem. v.43 Simultaneous gas chromatographic microdetermination of indole, skatole, and p-cresol in gastrointestinal contents of domestic animals Yoshihara, I.
  14. Int. J. Food Sci. Technol. v.25 Analysis of indole and skatole in poreine gut contents Wilkins, C. K.
  15. 30th European Meeting of Meat Research Workers Relationship between Boar Taint and Skatole Determined with a New Analysis Method Mortensen, A. B.;S. E. Sorensen
  16. Eznyme and Microbial Technol. v.18 no.4 Photolithotrophic cultivation of Laminaria saccharina gametophyte cells in a bubble-column bioreactor Zhi, C.;L. R. Gregory