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The Nutritive Values and Manufacture of Total Mixed Fermentation Feeds using Green Forage Crops and RiCE-straw

청예 사료작물과 볏짚을 이용한 완전배합발효사료의 제조와 영양적가치

  • Lee, H.J. (National Livestock Research Institute) ;
  • Cho, K.K. (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Kim, W.H. (National Livestock Research Institute) ;
  • Kim, Hyeon-Seop (National Livestock Research Institute) ;
  • Kim, J.S. (National Livestock Research Institute) ;
  • Hang, S.H. (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Woo, J.H. (Section on Biophysical Chemistry, Laboratory of Molecular Biology, National Institute of Mental Health, Bethesda, Maryland 20892) ;
  • Lee, H.G. (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University) ;
  • Choi, Y.J. (School of Agricultural Biotechnology, Seoul National University)
  • Published : 2002.02.28

Abstract

Adequate forage amounts in ruminant animal are necessary for proper ruminal function in dairy cow. This study was carried out to determine the effect of total mixed fermentation feeds made by different green forage crops and grain processings on chemical compositions, RFV (relative feed value) and ruminal characteristics in sheep. The experiment was arranged in a split plot design with 4 replications. The main plot consisted of 6 kinds of green forages (corn, grass, rye, rape, alfalfa and oat) and the sub plots three different grain processings such as non-milling, half milling (7mm mesh over), and regular milling (7mm mesh below). And the different TMFFs (total mixed fermentation feeds) were analyzed for chemical composition and fed to 8 ruminally fistulated sheep for ruminal charactics and palatability. RFV, daily feed intake, acetate/propionate ratio of the rape-TMFFs were higher compared with the other treatment. Ruminal content of VFA (volatile fatty acid) of corn-TMFF was highest as 90.19 mmol% and pH of the feed was lowest as 3.82. But, acetic acid, propionic acid and butyric acid were no difference among treatments. In conclusion, the effect of grain proceeding was not appeared but if consider of only RFV, palatability and dry matter disappearance, grade of TMFF was improved in order of rape-, corn-, alfalfa-, grass-, oat- and rye-TMFF.

반추동물에서 적당한 조사료의 공급은 젖소의 정상적인 반추 기능을 위해서 반드시 필요하다. 본 연구는 사료 작물 종류별, 볏집 및 곡류의 가공 상태를 달리하여 제조한 TMFF에 대하여 일반 성분, RFV 및 면양의 반추위 성상 변화를 조사하기 위하여 실시하였다. 청예 작물인 옥수수, 목초, 호밀, 유채, 알팔파와 귀리를 주구로 하고 곡류 가공 수준을 무가공 (대조구), 거칠게 분쇄 (7~14mm mesh 이상), 일반 분쇄 (7mm 이하)를 세구로 하여 조제한 각각의 TMFF에 대한 일반 성분을 조사하였다. 또한 Fistula가 부착된 면양 8두를 이용한 반추위 성상과 기호성에 미치는 영향을 조사하였다. 유채 TMFF는 상대적 사료가 (RFV)와 일당 사료 섭취량, A/P 비율에 있어서 다른 처리구보다 높은 경향을 나타내었다. 옥수수 TMFF를 급여한 면양의 반추위 VFA 함량은 90.9 mmol%로서 다른 처리구 보다 높았으며, 또한 사료의 pH도 3.82로서 가장 낮은 경향을 보였다. 그러나 TMFF에 있어서 휘발성 지방산 각각에 대한 차이는 찾을 수 없었다. 결론적으로 곡류 가공 방법에 따른 효과는 나타나지 않았지만 상대적 사료가와 기호성, 건물 손실율만을 고려하여 우수성을 판단할 때 유채, 옥수수, 알팔파, 목초, 귀리, 호밀 TMFF의 순서로 나타났다.

Keywords

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