Abstract
In other to find out the basic information on cultivation and breeding for salt tolerance in rice, these studies were conducted at salinity paddy fields containing 0.2, 0.3, 0.4% of salt and normal paddy field using 6 Japonica type, 5 Tonsil type varieties and Annapurna. On these fields a series of investigation was made for the responses of rice growth and yield to salt content of saline sails. The heading dates of the rice cultivated at salinity 0.2, 0.3 and 0.4% were delayed compared by 2 or 3,5 or 8 and 10 or 13 days respectively in Japonica and Tonsil type varieties to those at the normal paddy fields. The culm length at salinity paddy fields decreased by 13-39% in Japonica type and 14-35% in Tongil type varieties. But the number of panicles per hill decreased by 16-40% in Japonica type and by 14-35% in Tongil type varieties. The number of grains per panicle in saline paddy fields decreased by 10 to 40% in all varieties, but the percent ripened grain decreased by 20-48% in Japonica type and by 19-51% in Tongil type varieties. 1000 grains weight was decreased by lower than 23% in all varieties, but yield was reduced to 20-62% in Japonica and 25-67% in Tongil type varieties.
비염해지인 육답에 대한 간척답의 염농도가 0.2%, 0.3%, 0.4%인 지역에서 수도 생육 및 수량반응을 비교 검토하여 수도의 내염성 및 품종육성의 기초자료를 얻고자 일반계 품종 6품종 통일형 5품종을 공시한 결과는 다음과 같다. 1. 출수지연 정도는 육답 대비 0.2%포장에서는 일반계 품종은 2일, 통일형품종은 3일이 지연되었고, 0.3%포장에서는 일반계품종이 5일, 통일형품종이 8일, 그리고 0.4%포장에서는 각각 10일과 13일이 지연되었다. 2. 간장은 일반계품종이 13-39%, 통일형품종이 12-35% 감소율을 보였고, 수수는 일반계품종이 16-40%, 통일형품종이 14-35% 감소율을 나타내어 간장 및 수수의 감소율은 일반계 품종이 더 심하였다. 3. 수당립수는 일반계품종과 통일형품종 공히 10-40%의 감수율을 보였으나, 등숙율은 일반계품종 20-48%와 통일형품종 19-52%의 감수율을 보여, 통일형품종이 더 심하였다. 4. 천립중은 23% 이내의 비교적 적은 감소율을 보인 반면, 수량은 일반계 품종은 20-62%, 통일형품종은 25-68%의 감소율을 보여 통일형품종이 더 컸다.