Evaluation on Effects of Composting and Pelleting on Nutritional Composition of Broiler Litter and Feasibility of Use of a Small-scale Pelletizer

호기발효와 펠렛 처리가 육계분의 사료영양적 성분에 미치는 영향 및 소형 펠렛기의 육계분 성형 가능성 평가

  • 곽완섭 (건국대학교 자연과학대학 생명자원환경과학부 축산학전공)
  • Published : 2002.12.01

Abstract

This study was conducted to determine changes in internal temperature and chemical composition during the composting of broiler litter(BL) and to evaluate the feasibility of use of a small-scale pelletizer for the pelleting of composted BL. BL was composted for 4 weeks in an wooden cell with a size of 1 m length $\times$ 1 m width $\times$ 1.2 m height. Internal temperature reached to peak(68$^{\circ}C$) at the fourth day and thereafter gradually reduced. Among chemical components in BL, composting reduced organic matter content and increased dry matter and indigestible protein(ADF-CP) contents. When BL was pelleted using an economical small-scale pelletizer, the proper die diameter was 8~18 mm and the proper moisture content of composted BL was 20~25%. Beyond these proper conditions, addition of heat and pressure or pellet aids may be necessary. Pelleting of BL resulted in nearly threefold increase of bulk density, significant moisture evaporation, and little change in chemical components except for increased indigestible protein. In conclusion, BL may be converted into a feed with low to medium nutrition by the composting and pelleting process.

본 연구는 호기발효 및 펠렛 처리에 따른 육계분 단일물의 발효온도 및 물리화학적 성분 변화를 구명하고, 육계분 단일 발효물 펠렛 처리 시 경제적인 소형 펠렛기의 이용 가능성을 평가하고자 실시되었다. 육계분의 호기발효 시 발효온도는 발효 4일째에 최고 68$^{\circ}C$에 달한 다음 이 후 서서히 떨어졌다. 육계분의 호기발효 처리는 화학적 성분 중 특히 유기물 성분을 감소시키고, 비소화성 단백질 성분(ADF-CP)을 증가시켰다. 소형 펠렛기 이용 시 육계분 단일 발효물의 성공적인 펠렛화를 위한 펠렛 die의 적정 직경은 8~18 mm 였고, 펠렛 전 원료의 적정 함수율은 20~25% 수준이었다. 펠렛 처리는 육계분 단일 발효물의 밀도(중량/부피)를 3배정도 증가시켰고, 수분을 유의하게 증발시켰으며, 일반 조성분의 유의한 변화를 초래하지는 않았고, 특히 비소화성 단백질 성분은 증가시켰다. 본 연구 결과는 육계분 단일물은 호기발효와 펠렛화를 통하여 영양성과 실용성이 높은 가축용 사료로 전환될 수 있음을 시사한다.

Keywords