Chemical Components of Native Plant, Salicornia herbacea L.

자생식물 함초(Salicornia herhacea L.)의 이화학적 성분조성

  • Published : 2002.10.01

Abstract

To obtain the basic information for the utilization of Salicornia herbacea L. as a raw material in food and chinese herbs, chemical components of it were investigated. Leaves and stems of S. herbacea L. from the western coast of Korea were used after dry and grinding with powder. Dietary fiber, total sugar and uronic acid contents of S. herbacea L. were 60.7, 15.2 and 2.6% , respectively. This result suggest that dietary fiber content of S. herbacea L. is so higher than others. Choline and betaine which are important as bioactive compound in body were detected with the value of 29mg/100g and 888mg/100g, respectively. Mineral components of S. herbacea L. were rich in Na (2880mg/100g), Ca (440mg/100g), K (930mg/100g) and Mg (356mg/100g).

본 실험은 유용 자원식물인 함초를 식품 및 식물자원으로서 이용가치를 높이는데 있어 그 기초자료로 활용하고자, 서해안 갯벌에서 채집하여 건조, 분쇄한 함초분말 시료의 화학적 조성을 조사하였다. 그 결과 식이섬유, 총 당, uronic acid 등의 함량이 각각 60.66, 15.2 및 2.6%를 나타내었다. 식이섬유는 다른 자원들 보다 훨씬 높은 함량을 보였다. 또한 생리적으로 중요한 역할을 하는 콜린 및 비테인의 함량이 각각 29와 888mg/100g함유되어 있는 것으로 나타났다. 또한 함초에는 Na(2880mg/100g), Ca(440mg/100g), K(930mg/100g) 및 Mg(356mg/100g) 등이 풍부하게 들어 있는 것으로 나타났다. 이러한 결과로부터 함초를 이용한 유용 가공제품의 개발 가능성이 크게 기대되며, 아울러서 앞으로 함초를 경쟁력있는 고기능성 자원으로 활용하기 위해서는 더욱 심도있는 연구가 수행되어야 할 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. Animal Feed Sci. Tech. v.65 Nutrient composition and feeding value of Salicornia bifeovii Torr meal in broiler diets Attia,F.M.;A.A.Alsobayel;M.S.Kriadees;M.Y.Alsaiady;M.S.Bayoumi https://doi.org/10.1016/S0377-8401(96)01074-7
  2. Carbohydrate Analysis A Practical Approach Monosaccharides Chaplin,M.F;M.F.Chaplin(eds.);J.F.Kennedy(eds.)
  3. J. Am. Oil Chem. Soc. v.58 Polyphenols in olive oils Gutfinger,T. https://doi.org/10.1007/BF02659771
  4. Proc.of the Spring Convention of the Pharmaceutical Society of Korea Activation of a mouse macrophage cell line RAW 264.7 by Salicornia herbacea. Im,S.A.;J.K.Lee;I.H.Yang;K.S.Shin;M.K.Kim;G.W.Kim;S.G.Song;C.K.Lee
  5. Methods in Enzymology v.148 ChlorophylⅠ and carotenoids : Pigment of phothsynthetic biomembranes Lichtenthaler,H.K. https://doi.org/10.1016/0076-6879(87)48036-1
  6. J. Food. Sci. Nut. v.7 no.1 Chemical composition of Salicornia Herbacea L. Min,J.G;D.S.Lee;T.J.Kim;D.I.Park https://doi.org/10.3746/jfn.2002.7.1.105
  7. Lauvaerts World Poultry v.14 no.10 Choline-the rediscovered vitamin Workel,H.A;T.A.Keller;A.Reeve
  8. 약학회지 v.37 사염화탄소에 의하여 유발된 흰주의 간 독성에 미치는 김선여;김홍표;이미경;변순정;김승희;문애리;한형미;허훈;김영중
  9. 국민영양 v.12 해조류 유래의 항암물질과 식이섬유 김세권
  10. 식품재료학 문범수;이갑상
  11. 생약화학회지 v.23 글루타메이트에 의하여 유발된 신경독성에 미치는 Betaine의 효과 박미정;김영중
  12. 한국자원식물도감 송주택
  13. 식품분석법 주현규;조광연;박충균;조규성;채수규;마상조
  14. 식품세계 v.3 미네랄의 기능 지성규
  15. 토종약초장수법 최진규
  16. 건강과 영양 홍순명;최석영;송재철;유리나