Abstract
To obtain the basic information for the utilization of Salicornia herbacea L. as a raw material in food and chinese herbs, chemical components of it were investigated. Leaves and stems of S. herbacea L. from the western coast of Korea were used after dry and grinding with powder. Dietary fiber, total sugar and uronic acid contents of S. herbacea L. were 60.7, 15.2 and 2.6% , respectively. This result suggest that dietary fiber content of S. herbacea L. is so higher than others. Choline and betaine which are important as bioactive compound in body were detected with the value of 29mg/100g and 888mg/100g, respectively. Mineral components of S. herbacea L. were rich in Na (2880mg/100g), Ca (440mg/100g), K (930mg/100g) and Mg (356mg/100g).
본 실험은 유용 자원식물인 함초를 식품 및 식물자원으로서 이용가치를 높이는데 있어 그 기초자료로 활용하고자, 서해안 갯벌에서 채집하여 건조, 분쇄한 함초분말 시료의 화학적 조성을 조사하였다. 그 결과 식이섬유, 총 당, uronic acid 등의 함량이 각각 60.66, 15.2 및 2.6%를 나타내었다. 식이섬유는 다른 자원들 보다 훨씬 높은 함량을 보였다. 또한 생리적으로 중요한 역할을 하는 콜린 및 비테인의 함량이 각각 29와 888mg/100g함유되어 있는 것으로 나타났다. 또한 함초에는 Na(2880mg/100g), Ca(440mg/100g), K(930mg/100g) 및 Mg(356mg/100g) 등이 풍부하게 들어 있는 것으로 나타났다. 이러한 결과로부터 함초를 이용한 유용 가공제품의 개발 가능성이 크게 기대되며, 아울러서 앞으로 함초를 경쟁력있는 고기능성 자원으로 활용하기 위해서는 더욱 심도있는 연구가 수행되어야 할 것으로 사료된다.