Abstract
This study was conducted to investigate the effects of dietary activated coconut charcoal (ACC) on Performance, e99 quality and Plasma cholesterol level of Plasma in laying hens. One hundred forty four, 47-wk-old, ISA Brown commercial layers were used in a 28-d feeding trial after a 7-d adjustment Period. Four dietary treatments were 0, 0.5, 1.0 and 1.5e% levees of ACC supplemented to a corn-soybean meal basal diet. Egg Production was significantly increased as the levels of ACC increased. However, egg weight was significantly decreased by the addition of ACC in diets. Egg shell breaking strength tended to decrease as the level of ACC increased, however, no significance was found in this respect. As the levels of ACC increased, egg shell thickness decreased significantly. Although not significant, yolk color tended to increase by the addition of ACC. Egg folk index were significantly increased by the addition of ACC In diet. No significant difference was found among four treatments in total cholesterol, HDL cholesterol, and LDL+VLDL cholesterol concentrations in plasma. In conclusion, dietary supplementation of ACC to layer diets could be used to increase egg Production, and yolk index.
본 연구의 목적은 산란계 사료에 활성야자탄의 첨가가 계란의 품질 및 혈장 콜레스테롤에 미치는 영향을 조사하기 위하여 실시하였다. 사양시험은 47주령 ISA Brown 산란계 144수를 공시하였으며, 처리구로는 옥수수-대두박 위주의 기초사료, 기초사료에 활성야자탄을 0.5%, 1.Oclo 그리고 1.5% 첨가한 구로 4개 처리로 구성되었다. 총 28일간의 사양 시험 기간동안 활성야자탄의 첨가수준이 증가함에 따라 산란율은 유의적으로 증가했다. 난중은 활성야자탄을 급여함에 따라 유의적으로 감소했으며, 난각강도에 있어서는 활성야자탄을 첨가함에 따라 낮아지는 경향을 보였으나 유의적인 차이는 없었다. 또한 난각두께는 둔단부, 예단부 그리고 중앙부에서 활성야자탄을 첨가함에 따라 유의적으로 감소하였다. 난황색에 있어서는 활성야자탄을 첨가함에 따라 증가하는 경향을 나타내었으나 처리구간에 유의적인 차이는 보이지 않았다. 난황계수는 활성야자탄을 첨가한 처리구에서 유의적으로 증가하였다. 혈장내 총 콜레스테롤 함량과 HDL 및 LDL+YLDL콜레스테롤 함량은 처리구에서 감소하는 경향을 보였으나 유의적인 차이는 없었다. 결론적으로 산란계 사료내 활성야자탄의 첨가는 산란을 및 난황계수를 향상시킬 수 있을 것으로 사료된다.