An Identification of Enterobacter sp. Isolated from Contaminated Ginseng and Inhibition Effect of Ginseng Saponin on Its Growth

오염된 인삼으로부터 분리된 Enterobacter sp.의 동정 및 인삼사포닌의 균 생육억제효과

  • Published : 2002.03.01

Abstract

A bacterium isolated from contaminated white ginseng was indentified by using API kit and electron microscope. The isolate was determined as rod shaped bacterium having 0.6-1.0 ${\mu}{\textrm}{m}$ in diameter and 1.2-3.0 ${\mu}{\textrm}{m}$ in length. It had motility by flagellum. The isolate had $\beta$-galactosidase, arginine dihydrolase and omithin decarboxylase. It used citrate as sole carbon source but not produced H$_2$S. It also fermented glucose, manitol, sorbitol, rhamnose, sucrose, melibiose, arabinose and amygdalin. The isolate was identified as Enterobacter sp by the above API kit analysis and electron microscopy observation. Ginseng saponin was added to culture of Enterobacter sp. in order to investigate saponin's influence on its growth. The strain was incubated at 38$^{\circ}C$ for 3 days after addition of 0.05, 0.5, 2.0 and 4.0% (w/v) of saponin, respectively and the growth rates were investigated. The relative bacterial growth rates showed 75.0, 37.5, 7.5 and 0.5%, respectively, when compared with 100% of saponin non-added group. These results suggest that the growth of Enterobacter sp. is inhibited by saponin with the concentration dependency.

오염된 인삼분말로부터 1 종의 세균을 순수분리하여 API kit 및 전자현미경을 이용하여 형태적, 생리적 특성을 조사하였다. 분리균은 직경 0.6-1.0 $mu extrm{m}$, 길이는 1.2-3.0 $\mu\textrm{m}$ 이었고 세포표면에 편모를 가진 간균이었다. 분리균은 $\beta$-galactosdase, arginine dihydrolase, omithin decarboxylase를 가지고 있으며 탄소원으로 citrate를 이용할 수 있지만 H$_2$S는 생성하지 못하였다. 또한 glucose, manitol, sorbitol, rhamnose, sucrose, melibiose, arabinose 등의 당 및 amygdalin을 탄소원으로 이용할 수 있었다. 이상의 API kit를 이용한 생리적 특성분석 및 전자현미경을 이용한 미세 형태적 특성 관찰결과에 의해 본 균주는 장내세균과(Enterobacteriaceae) 에 속하는 Enterobacter sp.로 동정되었다. 한편 분리균주 Enterobacter sp.의 생육에 미치는 인삼사포닌의 영향을 조사한 결과 사포닌은 농도의존적으로 균의 생육을 억제하는 경향을 나타내었다. 즉, 사포닌을 0.05, 0.5, 2.0, 4.0% 첨가하고 38$^{\circ}C$에서 3일 동안 배양한 후 사포닌 비첨가군과 비교한 결과 균의 상대적 성장률은 각각 75.0, 37.5, 7.5, 0.5%로 나타났다. 사포닌의 미생물 생육 억제작용은 비교적 고농도인 4.0%사포닌 첨가시에도 초기의 6.0$\times$$10^{6}$에서 2.0$\times$$10^{7}$ CFU/g 으로 완만한 증가경향을 나타내어 사멸작용보다는 정균작용일 것으로 추측된다.

Keywords

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