작약근의 박피와 시료형태가 건조시간 및 Paeoniflorin 함량에 미치는 영향

Effects of Peeling and Sample types on Drying Time and Paeoniflorin Contents of Peony Root

  • 김기재 (경북농업기술원 의성약초시험장) ;
  • 박준홍 (경북농업기술원 의성약초시험장) ;
  • 박소득 (경북농업기술원 의성약초시험장) ;
  • 김재철 (경북농업기술원 의성약초시험장) ;
  • 박경석 (경북농업기술원 의성약초시험장)
  • Kim, Ki-Jae (Uisong Medicinal Plant Experiment Station, Kyongbuk Provincial ATA) ;
  • Park, Chun-Hong (Uisong Medicinal Plant Experiment Station, Kyongbuk Provincial ATA) ;
  • Park, So-Deuk (Uisong Medicinal Plant Experiment Station, Kyongbuk Provincial ATA) ;
  • Kim, Jae-Cheol (Uisong Medicinal Plant Experiment Station, Kyongbuk Provincial ATA) ;
  • Park, Kyeng-Sok (Uisong Medicinal Plant Experiment Station, Kyongbuk Provincial ATA)
  • 발행 : 2002.03.31

초록

작약의 양질약재 생산을 위한 기초 자료를 얻고자 건조과정중 박피시간별 절단과 무절단 그리고 열풍건조 온도를 달리하여 시험한 결과를 요약하면 다음과 같다. 박피시간이 길어질수록 건조시간은 통뿌리보다 절단한 것이 건조온도가 단축되었으며, $30^{\circ}C$에서 $60^{\circ}C$까지의 건조온도에서 건조온도가 상승할수록 온도상승의 효과는 감소하였다. 작약의 주 약용성분인 paeoniflorin 함량은 무박피 절단형태로 열풍온도 $30^{\circ}C$에서 건조한 작약이 3.48%로 가장 높은 함량을 유지하였고, 120분 박피후 통뿌리로 $60^{\circ}C$에 열풍건조한 작약은 2.29%로 건조과정중 많은 양이 손실되어 가장 낮게 나타났다. 건조작약의 외부색택은 통뿌리로 $60^{\circ}C$에서 열풍건조했을 때 흑갈색으로 변하는 정도가 가장 심했다. 따라서 작약 수확후 건조과정 중 건조시간 단축과 약효성분 그리고 색택면에서 건조전의 처리 방법은 무박피 절단형태가 장시간 박피 원형형태보다 우수한 것으로 판단된다.

Effect of pretreatment processing (peeling time, drying temperature, sample type) on the quality of hot air drying peony roots was investigated. Peony roots were peeled for 0, 10, 20, 30, 60, 90 and 120 minute in the peeling machine after water washing. Sample types were whole or cut (thickness of 3mm). Temperatures of hot air drying were 30, 40, 50 and $60^{\circ}C$ The level of water contents in dried sample was $14{\sim}15%$. Drying time was muth reduced as the peeling time, cutting sample types and higher temperature. Contents of paeoniflorin were maintained highest amount (3.48%) in the non-peeling cut sample dried at $30^{\circ}C$ and lowest amount (2.29%) in the 120min-peeling whole one dried at $60^{\circ}C$. Skin color of dried peony roots was heavily discolored in the sample of non-peeling whole type dried at $60^{\circ}C$ and the color was dark brown $({\Delta}E\;was\;46.1)$. When considering shortening of drying time, preservation of active compounds and maintenance of color, the best pretreatment method of drying in peony roots was non-peeling, cut type processing.

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