Effect of Preharvest Foliar Application of Calcium Chloride on Shelf-life of Red Sweet Pepper 'Ace'

CaCl2 엽면처리가 홍단고추의 저장성에 미치는 영향

  • Park, Sung Min (Division of Applied Plant Sciences, Kangwon National Univ.) ;
  • Lee, Youn Su (Division of Applied Plant Sciences, Kangwon National Univ.) ;
  • Jeong, Cheon Soon (Division of Applied Plant Sciences, Kangwon National Univ.)
  • 박성민 (강원대학교 식물응용과학부) ;
  • 이윤수 (강원대학교 식물응용과학부) ;
  • 정천순 (강원대학교 식물응용과학부)
  • Received : 2001.02.08
  • Accepted : 2001.03.06
  • Published : 2001.03.31

Abstract

This study was conducted to evaluate the effect of calcium chloride treatment (0.1%, 0.3%, and 0.5%) in red sweet pepper 'Ace' on the improvement of shelf-life and the physiological characteristics. $C_2H_4$ production and respiration rates of fruits treated with $CaCl_2$ before harvest decreased during storage of red sweet pepper at $7^{\circ}C$. Ca contents in the leaves and in the fruits showed also a greater increase in treatment of $CaCl_2$ than that in control. No difference was found in total sugar, whereas sucrose content was rapidly reduced after 20 days at $7^{\circ}C$. Ascorbic acid contents were increased by the $CaCl_2$ treatment. As Ca concentration is getting higher, the fruit decay rate was significantly reduced. From this result, we can positively conclude that foliar application with the concentration of 0.3% $CaCl_2$ and 0.5% $CaCl_2$ before harvest is effective in improving storage quality in red sweet pepper.

홍단고추의 저장성을 향상시키기 위하여 수확 전 $CaCl_2$를 엽면시비하여 수확 후 생리적 특성, 품질변화 및 저장성을 조사하였다. 홍단고추는 $CaCl_2$ 처리 시 에틸렌 발생과 호흡률의 감소를 나타냈고, 저장 7일째는 처리농도간에 관계없이 유사하였다. $CaCl_2$ 처리 후 엽과 과실에 함유된 Ca 함량은 무처리구보다 증가하였다. $CaCl_2$ 처리 후 당 함량은 Ca 농도가 높을수록 sucrose 함량이 높게 유지하였으나 전당 함량은 거의 차이가 없었다. 그러나 저장 후 30일에는 sucrose 함량이 감소하였다. Ascorbic acid 함량은 무처리구 보다 약간 증가하는 것으로 나타났으며, 35일 저장한 홍단고추의 부패율은 Ca의 농도가 높아질수록 부패율이 현저하게 감소하였다. 이상의 결과에서 $CaCl_2$ 처리농도는 0.3 - 0.5% 범위에서 수확 3주 전에 엽면시비하면 저장성 및 품질을 향상시킬 수 있다고 판단된다.

Keywords