Sand Elimination in Shortnecked clam, Ruditapes philippinarum, Harvested from Western Coast of Korea

서해산 바지락 (Ruditapes philippinarum)의 토사 배출 조건

  • SONG Ki-Cheo1 (West Sea Fisheries Research Institute, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • MOK Jong-Soo (West Sea Fisheries Research Institute, National Fisheries Research & Development Institute) ;
  • KANG Chang-Su (Department of Baking Technology, Hyejeon College) ;
  • CHANG Dong-Suck (Department of Food Sience & Technology, Pukyong National University)
  • 송기철 (국립수산진흥원 서해수산연구소) ;
  • 목종수 (국립수산진흥원 서해수산연구소) ;
  • 강창수 (혜전대학 제과제빵학부) ;
  • 장동석 (부경대학교 식품공학과)
  • Published : 2001.05.01

Abstract

Shortnecked clam, Ruditapes philippinarum, is one of the very important shellfish produced in south-western coast of Korea. But it's ready to be polluted and have sand in flesh because it mainly inhabit in silt at the inside of coastal area. This study was carried out to obtain informations about the elimination of sand in shortnecked clam harvested from western coast of Korea. During rearing shortnecked clams in water tank, the elimination rates of sand from them at 6, 13, 23, $28^{\circ}C$ were 59.0, 88.2, 97.9, $96.1^{\circ}C$ after 48 hours, respectively. The sand was eliminated above $95^{\circ}C$ from the shellfish at 32,9 to $40\%_{\circ}$ of salinity after 48 hours. But the sand elimination from them was incomplete and inconsistent at 10 to 20 of salinity. The sand was eliminated rapidly at pH 1.9 to 9.0 however, its elimination was not effective at neutral or acidity range, It was found that the sand elimination was most effective at $23^{\circ}C, 35\%_{\circ}$ salinty and pH 9.0. Reasonable flow rate for sand eliminate in shortnecked clam was above 150 L/min./shellfish $m^3$ under both 3,000 and 4,000 L/shellfish $m^3$, and above 100 L/min,/shellfish $m^3$ under both 6,000 and 8,000 L/shellfish $m^3$ in water tank.

서해안에서 생산되는 주요 패류인 바지락의 토사 배출률을 최적화하기 위하여 토사 배출에 관여하는 환경인자의 영향과 토사 배출에 따른 해수의 pH 및 용존 산소의 변화, 그리고 바지락에 대한 세균학적 조사, 폐사율 및 토사 잔존유무를 검토하였다. 바지락의 토사 배출에 있어서 해수 온도의 영향을 보면 수온 $23^{\circ}C$에서 가장 양호하여 48시간 후에 $97.9\%$가 배출되었으며, 염분농도는 $32.9\~40\%_{\circ}$에서 가장 양호하여 48시간 후에 $94.7\~97.1\%$가 배출되었다. 또한 pH의 영향을 보면 pH 9.0에서 가장 많은 양이 배출되어 48시간 후에 $98.0\%$가 배출되었으며, 자연해수인 pH 7.9와 큰 차이는 보이지 않았다. 바지락은 해수를 유수시키지 않고 12시간마다 해수만 교환한 시험구에서는 48시간 경과후 $2\~24\%$의 폐사체가 발생하였으나, 유수 시킨 시험구에서는 48시간까지 폐사체가 발생하지는 않았다. 모든 시험구에서 36시간 이상 경과시 대부분의 토사가 배출되었다. 바지락의 토사 배출을 위한 최적 해수 공급 조건은 바지락에 대한 해수 비율이 3,000과 4,000 L/shellfish $m^3$일 때에는 해수를 150L/min./shellfish $m^3$ 이상, 6,000과 8,000 L/shellfish $m^3$일 경우에는 해수를 100L/min./shellfish $m^3$ 이상 공급하는 것이었다.

Keywords