Abstract
This study was performed to investigate the amount of water condensation and energy consumption in a small composter. The heights of composter (10 cm, 15 cm, 20 cm), horizontal angles of lid ($40^{\circ}$ , $50^{\circ}$ , $60^{\circ}$ ) and operating temperatures ($75^{\circ}C$, $85^{\circ}C$, $95^{\circ}C$) as the parameters were changed to optimize the shape and operating temperature. The compostable food wastes were added into the composter at the rate of 1 kg/day without additives. The results are as follows; Condensation of food waste increased with temperature, but no trends were observed in related with the height and the horizontal angle of the container. The amount of condensated water decreased with increasing of the horizontal angle up to the height 10 cm of the composter. In the composter with the height of 15 cm, the amount of condensated water decreased in order of $95^{\circ}C$, $75^{\circ}C$ and $85^{\circ}C$. The higher the temperature increased, the more energy consumption increased.
본 연구에서는 소형 퇴비화 용기를 높이 10 cm, 15 cm, 20 cm, 뚜껑의 수평각도 $40^{\circ}$ , $50^{\circ}$ , $60^{\circ}$ , 온도 $75^{\circ}C$, $85^{\circ}C$, $95^{\circ}C$에서 포집되는 응축수의 양을 바탕으로 최적의 조건을 찾으려 하였다. 실험결과를 요약하면 다음과 같다; 높이에 관계없이 온도가 증가할수록 응축수의 포집량은 증가하였다. 뚜껑의 수평각도에 대해서는 10 cm의 경우는 수평각도가 클수록 응축수의 포집량은 감소하였고, 20 cm의 경우는 수평각도가 클수록 응축수의 포집량이 증가하였다. 반면에 B의 경우는 $60^{\circ}$ , $40^{\circ}$ , $50^{\circ}$ 의 순으로 응축수의 포집량이 감소하였다. 각각의 실험에서 에너지 변화를 보면 온도가 높아질수록 에너지 사용량이 증가하는 것으로 나타났다.