Effect of Fermented Food Wastes on the Growth Performance and Feeding Efficiency in Pig

남은 음식물의 고온숙성 발효사료가 돼지의 성장 및 사료효율에 미치는 영향

  • Jung, Woo-Jin (Department of Animal resources & Institute of Agriculture Science and Technology, Chonnam National University) ;
  • Son, Young-Ok (Biodefensive Substances Group, Institute of Biotechnology, Chonnam National University) ;
  • Lim, Kye-Taek (Biodefensive Substances Group, Institute of Biotechnology, Chonnam National University) ;
  • Kim, Yong-Woong (Department of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Chonnam National University) ;
  • Kim, Tae-Hwan (Department of Animal resources & Institute of Agriculture Science and Technology, Chonnam National University)
  • 정우진 (전남대학교 농과대학 동물자원학과) ;
  • 손영옥 (전남대학교 생물공학연구소 생물방어물질그룹) ;
  • 임계택 (전남대학교 생물공학연구소 생물방어물질그룹) ;
  • 김용웅 (전남대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김태환 (전남대학교 농과대학 동물자원학과)
  • Published : 2001.06.30

Abstract

The effect of the fermented food wastes (FFW) on growth performance and feeding efficiency war investigated in growing-finishing pigs. Four treatments with different mixing rates [0% FFW (100% commercial diet: control) ; 25% FFW ; 50% FFW ; and 100% FFW] were tried. Twenty heads of cross-bred barrows ($Duroc\;{\times}\;Landrace$, average live weight : 28.5 kg) were divided into 4 treatments with 5 replicates. During entire feeding trial (10 to 27 week), average daily gain increased by 29.4% and 13.9% in 25% FFW and 50% FFW, but decreased by 38.2% in 100% FFW compared to control. Daily feed intake was the highest in 25% FFW and it greatly decreased in 50% and 100% FFW feeding. The amount of feeds required for weight gain was similar with control in 25% FFW or significantly decreased in 50% FFW, while greatly increased in 100% FFW feeding. Cost of feeds per kg weight gain was decreased by 28.6%, 49.4% and 32.6% in 25%, 50% and 100% FFW, respectively. The results showed that replacement up to 50% with fermented food wastes was advantageous with respect to feed efficiency and feed cost, but 100% FFW feeding was disadvantageous because of a very low feed efficiency.

MS균을 이용하여 고온숙성에 의해 남은 음식물을 양돈사료로 제조하여 양돈 배합사료의 대체효과 및 사료효율에 미치는 영향을 조사하기 위하여 배합사료 100% 급여 (대조구), 남은 음식물 발효사료 대체율을 배합사료 대비 25%, 50% 및 100% 대체 급여구, 4처리로 설정하여 5반복으로 사양시험을 실시하였다. 남은 음식물 발효사료의 전 시험기간 동안 (10 주령부터 27주령까지) 일당 중체량은 배합사료 100% 급여한 대조구에 비해 남은 음식물 발효사료를 25% 및 50% 대체 했을 때 29.4% 및 13.9%로 높았고, 100% 대체구는 38.2% 감소하였다. 일일사료 섭취량, 사료요구율에 있어서 남은 음식물 발효사료를 50% 대체구에서는 대조구에 비해 다소 떨어지지만 유의적인 차이는 보이지 않아 배합사료를 남은 음식물 발효사료로 대체할 수 있는 수준인 것으로 나타났다. 그러나 100% 대체구에서는 대조구에 비해 유의적으로 차이가 있어 돼지 성장에 문제가 있는 것으로 평가되었다. 1 kg당 증체에 요구되는 사료비는 배합사료만 급여한 대조구에서 690.4원인데 비하여 25% 및 50% 남은 음식물 발효사료 대체구에서는 총 증체량이 대조구보다 높게 유지되면서 28.6% 및 49.4%가 절감되는 높은 경제성을 확인할 수 있었다. 100% 남은 음식물 발효사료 급여구에서는 kg 증체에 요구되는 사료비는 약 32.6% 감소되었으나, 전 육성기간동안의 총 증체량이 26.5 kg으로 시험 종료시 출하체중에 훨씬 못 미쳐 실제사양에 적용 가능성은 매우 어려운 것으로 나타났다.

Keywords