자화수에서 염류의 용해속도 변화와 자화수에 의한 NaCl, KCl 및 석고의 결정화 양상에 대한 연구

  • 전상일 (강릉대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 김동렬 (강릉대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 이석근 (강릉대학교 치과대학 치의학과 구강병리학교실)
  • Jeon, Sang Il (Department of Chemistry, Kangnung National University) ;
  • Kim, Dong Ryul (Department of Chemistry, Kangnung National University) ;
  • Lee, Suk Keun (Department of Oral Pathology, Kangnung National University)
  • 발행 : 20010400

초록

자화수의 물리화학적인 특성을 알아보기 위하여, 전해질의 용해 성질과 결정형성 양상을 관찰하고 석고의 수화반응을 조사하였다. 본 연구를 통하여 본 결과, 자화수는 일반 증류수에 비하여 NaCl 및 KCI 각각 영향을 주어, 이들 염류들의 용해속도와 결정화에 변화를 나타내었다. 또한 자화수는 일반 증류수에 비하여 석고의 수화반응을 촉진시키는 결과가 관찰되었다. 즉, 자화수의 물분자 배열이 NaCl 및 KCI과 상호 반응하여 NaCl인 경우에는 초기 용해속도를 감소키기고 결정화를 억제시키는 효과를 보였다. 그리고 석고의 경화에서는 자화수가 석고의 결정화를 증가시켰으며, 보다 치밀한 구조의 석고 결정화를 만들었다. 이러한 결과들은 모두, 일반 증류스에 비하여 자화수가 독특한 물분자 cluster 배열을 하고 있기 때문에, 각각의 염류 또한 석고와의 수화반응에 차이를 보인다고 생각된다.

In order to know the physicochemical properties of magnetized water, the experimental methods of column assay, crystalization of saltsand gypsom have been explored to elucidate the effects of magnetized water on the solubility speed of salts, crystal pattern from salt squeous solutions, and gypsom crystal pattern, respectively. In the column assay for salt solubility the magnetized water showed the decreased initial solubility speed of NaCl and slightly increased initial solubility spped of KCI, however, the maximum solugilities of NaCl and KCI in the magnetized aster were almost same in the double distilled water, respectively. The column assay also indicated that the magnetized water showed the decreased initial solubility speed of urea (CH$_4$N$_2$O), sodium citrate (HOC(CO$_2$Na)-(CH$_2$CO$_2$Na)$_2$-2H$_2$O) and (NH$_4$)$_2$compared to the double distilled water, while slightly increased solubility speed of glycine (NH$_2$CH$_2$COOH), boric acid (H$_3$BO$_3$), MgSO$_4$. Crystalization of 1% or 5% salt aqueous solutions by rapid evaporation disclosed that the magnetized water produced more condensed and bigger crystal structure than the control water. The pattern of gypsom crystal formation also indicated that the magntized water enhanced the crystal formation in the hydration reaction of gypsom plaster compared to the double distilled water. Taken together, it was presumed that the magnetized water showed the different physicochemical properties in the interaction with various salts, especially showed the contrast results between NaCl and KCI.

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