Trial to Identify Irradiated Corn Powder by Viscometric and Pulsed Photostimulated Luminescence (PPSL) Methods

  • Yi, Sang-Duk (Detection Lab. of Irradiated Food, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Chang, Kyu-Seob (Dept. of Food Science and Techanology, Chungnam National University) ;
  • Yang, Jae-Seung (Detection Lab. of Irradiated Food, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • Published : 2001.03.01

Abstract

A study was performed to establish detection methods by viscometric and pulsed photostimulated luminescence (PPSL) methods for irradiated com powder. Viscosity was determined using a Brookfield DV-rotation viscometer at 3$0^{\circ}C$ and operated at 30, 60, 90, 120, 150, 180, and 210 rpm. All irradiated samples showed a decrease in Viscosity with increasing stirring speeds (rpm) and irradiation doses. Treatments at 1~3 kGy significantly decreased the viscosity. The photon counts of irradiated corn powder were measured by PPSL immediately after irradiation and exhibited an increase with increasing irradiation dose. The photon counts of irradiated com powder almost disappeared with lapse of time in room conditions, but detection of irradiation was still possible after one month at darkroom conditions. Consequently, these results suggest that the detection of irradiated com powder is possible by both viscometric and PPSL methods.

본 연구는 점도 측정법과 광여기발광법을 이용하여 방사선 조사된 옥수수분말의 검지를 시도하였으며, 이전의 연구에서 수행되지 않은 다양한 rpm에서의 검지 가능성과 저장기간에 따른 광여기발광의 변화를 검토하였다. 실험에 사용된 옥수수분말은 polyethylene bag으로 포장하였고, Co-60 감마선 조사시설을 이용하여 1, 2, 3, 5, 7, 10 및 15kGy로 조사하였다. 점도측정 시료는 증류수를 가하여 현탁하고 알카리화 한 후에 RV 3 spindle이 장착된 Brookfield DV-III rotation viscometer를 이용하여 3$0^{\circ}C$에서 30초 동안 30, 60, 90, 120, 150, 180 및 210 rpm 에서 점도를 측정하였다. 광여기발광 측정은 시료(5 g)의 전처리 없이 직접 광여기발광기에 넣은 후에 측정하였다. 모든 시료의 점도는 조사선량과 stirring speeds (rpm)가 증가할수록 감소하는 경향을 보였으며, 조사선량과 점도간의 높은 상관성을 보여 주었다. 방사선 조사된 옥수수 분말의 광여기발광은 조사선량이 증가할수록 증가하는 경향을 보였고, 1개월후에도 암실조건에서의 광여기발광은 조사직후의 시험구에 비하여 감소하지 않았다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때 점도 측정법과 광여기발광법은 방사선 조사된 옥수수분말의 조사여부를 확인할 수 있는 검지법으로의 가능성을 확인할 수 있었다.

Keywords